De leveranciers van je software kiezen vaak voor standaardinstellingen. Dat weten kwaadwillenden maar al te goed. Om te voorkomen dat je programma’s en apps kwetsbaar zijn, is het belangrijk dat je kritisch naar deze instellingen kijkt voordat je verbinding maakt met het internet.

Veilige instellingen

Het Digital Trust Center heeft een overzicht gemaakt van een handelingen die je kan ondernemen om je standaardinstellingen veiliger te maken. We delen bij dezen graag een samenvatting van het artikel bij onze partners, om je de juiste handvatten te geven voor de instellingen van jouw software.

Vaak kiezen leveranciers van apparatuur en software voor standaardinstellingen, waarbij alles vaak automatisch wordt geactiveerd. Dit maakt het snel en eenvoudig om nieuwe apparaten te installeren of toegang tot internet te krijgen. Als ondernemer loop je echter een groot risico op cyberdreigingen als je deze instellingen niet aanpast vanaf het eerste gebruik. Hierdoor kunnen onbevoegden gemakkelijk toegang krijgen.

Het gebruik van standaardinstellingen brengt het risico met zich mee dat apparatuur, software en netwerkverbindingen direct vanaf het internet toegankelijk zijn. Het kost geautomatiseerde programma’s slechts enkele seconden om deze systemen online op te sporen. Cybercriminelen kunnen op deze manier informatie ophalen of wijzigen die is opgeslagen in apparaten, software en netwerken. Afhankelijk van het type apparaat kan het zelfs op afstand worden bediend, zoals bij webcams en microfoons die zonder medeweten van de gebruiker worden aangestuurd.

Wat kun je doen?

  • Controleer de instellingen van jouw apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan voordat je ze aansluit op internet en bekijk kritisch welke functies en diensten automatisch zijn ingeschakeld, maar mogelijk niet nodig zijn.
  • Gebruik veilige, sterke en unieke wachtwoorden om apparaten en bedrijfsgegevens te beschermen. Overweeg ook andere beveiligingsmethoden zoals pincodes, Touch ID of beveiligingspatronen.
  • Activeer extra beveiligingslagen zoals multifactorauthenticatie (MFA) of tweefactorauthenticatie (2FA) voor toegang tot gevoelige informatie of bankzaken.
  • Installeer een firewall om een beschermende barrière tussen je bedrijfsnetwerk en externe netwerken op te werpen. Dit helpt bij het beheren en controleren van inkomende en uitgaande verbindingen en kan verdacht verkeer blokkeren.
  • Zorg voor uitgebreide loginformatie om bij te dragen aan de detectie en respons op cyberincidenten. Dit kan essentieel zijn voor het onderzoeken en afhandelen van beveiligingsincidenten.

Het implementeren van deze maatregelen helpt je bedrijf om beter beschermd te zijn tegen cyberdreigingen en het risico op inbreuken te minimaliseren.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht