“Een cybercrisis moet je vooraf oefenen. Het gaat een keer gebeuren, ben je dan voorbereid?”

We nemen een goede voorbereiding bij FERM heel serieus. Daarom zullen zowel mei áls juni 2024 in het teken staan van cybercrisismanagement. Onderstaand vind je alvast de highlights van deze pagina, waarna we verder in zullen gaan op de details van de trainingen op 14 en 30 mei, en de crisisoefening Cybernautics-FERM op 12 juni 2024. Door participant te worden van FERM kun je kosteloos aan deze training én de echte cybercrisisoefening deelnemen, dus lees snel verder.

Wat krijg je als participant van FERM?

 • Deelname aan de training Cyber Crisismanagement met 3 personen uit jouw organisatie
 • Deelname aan Cybernautics-FERM een échte cyber crisisoefening met 3 personen uit jouw organisatie
 • Professioneel georganiseerd en voorbereid met specifieke kennis, kunde en expertise
 • Samenwerking in de keten met jouw counterpartners en buren maar ook met de overheid
 • Alles compleet verzorgd, het enige wat jij hoeft te doen is je aan te melden.

Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus!

Training Cyber Crisismanagement

De Training Cyber Crisismanagement vindt plaats op 14 en 30 mei, op beide middagen van 13.00 tot 16.30 uur in het World Port Center aan de Wilhelminakade. Gedurende de training besteden we aandacht aan:

 • Wat is een cybercrisis?
 • Hoe herken je deze?
 • Wat kan er gebeuren?
 • Wat moet je doen als bedrijf?
 • Hoe bereid je voor en wie kan je helpen?
 • Hoe werkt crisisbesluitvorming?

FERM zal samen met het team van Scenarios4 deze stappen en do’s en dont’s met je doorlopen. De training is uitermate geschikt om te testen of je goed voorbereid bent en of je aan alles gedacht hebt. Maar wees gerust, als je nog met cyber crisismanagement of incident response aan de slag moet gaan, dan is deze training een uitgelezen kans om ervaring op te doen en de juiste praktische handvatten aangereikt te krijgen.

Daarnaast is het uiteraard de perfecte voorbereiding op Cybernautics-FERM op 12 juni. 

Hoe ziet de training eruit?

De Training Cyber Crisismanagement, gepland op de middagen van 14 en 30 mei, duurt 3,5 uur. Je krijgt gedurende de bijeenkomst een gestructureerd kader voor jouw handelen en besluitvorming tijdens een incident. Ook krijg je meer inzicht in het Havenbreed Incident Responsplan FERM.

De training wordt ingevuld langs de lijn van OODA: Observe, Orient, Decide en Act. Dat geeft ons een gestructureerde benadering van besluitvorming in een snel veranderende omgeving, ideaal voor een incidentscenario. Ook werken we met de BOB-methode – Beeld, Oordeel en Besluit – waarbij het incident responsplan van FERM leidend is.

Aanmelden

Wil je jouw organisatie aanmelden voor een van deze trainingen? Dat kan op deze pagina voor 14 mei, en op deze pagina voor 30 mei. De twee trainingen zijn identiek, dus meld je aan voor één datum. Per bedrijf kunnen er drie medewerkers aansluiten. Wil je meer informatie of ben je op basis van deze trainingen en Cybernautics-FERM geïnteresseerd om participant te worden, stuur dan een e-mail naar geraldine@ferm-rotterdam.nl of kijk op deze pagina.

“Trainen en oefenen op het gebied van cyber crisismanagement is een expertise op zich. Zelf een goede oefening voorbereiden, met een realistisch scenario, in de structuur van crisismanagement en aansluitend op de organisatiestructuur van de overheid is complex en vraagt om echte samenwerking.

FERM beschikt over deze kennis en expertise en biedt jou als participant de unieke gelegenheid om kosteloos deel te nemen aan Cybernautics-FERM, een realistisch oefenscenario voor bedrijven in het Haven Industrieel Complex.”

Geraldine Beckers – FERM Incident Respons Manager

Cybernautics-FERM: oefenen met een crisis

Digitale incidenten zoals een cyberaanval zijn tegenwoordig een meer dan reële dreiging. Cybernautics geeft jou als deelnemende organisatie de kans om je kennis te testen en om een serieuze stap te zetten in een betere voorbereiding.

Daarnaast is het gezamenlijk oefenen met tal van andere bedrijven uit het netwerk van FERM en publieke organisaties zoals Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio, Politie en DCMR buitengewoon waardevol. Een unieke kans die je helpt om een beter beeld te krijgen van het speelveld, de organisaties en de verschillende rollen die zij hebben wanneer zich een incident voordoet. Tijdens de oefening maak je kennis met het netwerk en verbinden we je met andere FERM-participanten. De oefening is gebaseerd op het Havenbrede Incident Responsplan FERM, dat je op deze pagina kunt vinden.

Hoe ziet de oefening eruit?

We starten de dag met een FERMe kop koffie, waarna we de gehele opzet met je door zullen nemen. Tijdens de aansluitende oefening wordt een gefingeerd cybercrisisincident in een aantal rondes aan je aangeboden, maak je kennis met het netwerk en verbind je met andere FERM-participanten.

Je gaat vervolgens onder begeleiding in aparte ruimtes aan de slag met jouw team. Het scenario ontwikkelt zich door de dag heen, waarbij er in verschillende rondes informatie wordt gedeeld, keuzes moeten worden gemaakt en besluiten moeten worden genomen.

Tussen de middag is er een netwerklunch waarna het scenario zich verder uitrolt.

Aanmelden

Aanmelden voor Cybernautics-FERM kan op deze pagina. Wil je meer informatie of ben je op basis van deze trainingen en Cybernautics-FERM geïnteresseerd om participant te worden, stuur dan een e-mail naar geraldine@ferm-rotterdam.nl of kijk op deze pagina.

Meer oefenen of hulp nodig?

Dan hebben we goed nieuws! Op basis van het scenario van Cybernautics ontwikkelen we een oefening die bij jouw bedrijf plaats kan vinden als testcase voor jouw eigen Incident Responsteam. Binnenkort vind je dit unieke product in het FERM-portfolio.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht