Cybersecurity heeft in haar aard zowel geografische als sectorale aspecten en een cyberbeeld staat nooit op zichzelf. Met dit als uitgangspunt is het FERM cyberbeeld opgebouwd uit cyberbeelden vanuit andere invalshoeken. Daarnaast beschrijft dit document de beelden die komen uit eigen bevindingen, daar waar complementair op voorgaande, en vertaalt het totaal door naar suggesties voor de individuele organisaties, ecosysteem- en ketenpartners en uiteindelijk ook naar FERM zelf.
Context Cyberbeeld 2024
Het Haven Industrieel Complex (HIC) is een complex netwerk van ongeveer 700 organisaties verspreidt over diverse sectoren. Deze organisaties zijn digitaal met elkaar verbonden en delen vaak dezelfde fysieke ruimte. Een digitaal incident binnen één van deze organisaties kan de werking van een groot deel of zelfs de gehele haven verstoren. Daarom hebben alle organisaties binnen het HIC als schakels in een keten een verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid in het geheel.
Ons vorige HIC Cyberbeeld dateert uit 2022. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van digitale weerbaarheid in de haven. Op projectbasis én structureel zijn er grote stappen gezet in het vergroten van de weerbaarheid tegen digitale verstoringen. De jaarlijks terugkerende havenbrede cyberoefening is illustratief; elk jaar sluiten meer deelnemers aan en is de aanpak steeds meer gestructureerd.
Daarentegen zijn er ook nog uitdagingen zichtbaar in het HIC, waaronder het gebrek aan havenbrede governance, populair gezegd; niemand is de baas in de haven. Daarnaast is de regeldruk toegenomen voor bedrijven en in combinatie met het personeelstekort is het belangrijk om maatregelen uitvoerbaar te houden. Ook zijn er scenario’s die uniek zijn voor het havengebied waarbij kennis nog ontbreekt, denk hierbij aan storage spoofing en digitale ondermijning. De kennis is er deels en wordt deels ook nog ontwikkeld.
In dit document ligt de focus op Cybersecurity van het Haven Industrieel Complex.
De Rotterdamse haven vervult voor zowel Nederland als voor Europa een belangrijke rol in de economie. Nederland dankt € 22,1 miljard van zijn toegevoegde waarde direct aan de Rotterdamse haven1. Inmiddels biedt de Rotterdamse haven – direct en indirect – plaats aan meer dan 500.000 werknemers.2 De continuïteit en efficiëntie van de havenprocessen zijn daarom van groot belang voor Nederland.
De impact van de haven reikt echter verder dan Nederland alleen. Als grootste haven van Europa vervult Rotterdam ook een belangrijk rol in doorvoer van goederen naar het Europese achterland. Of het nu gaat op olieopslag en -verwerking, containeroverslag of militaire mobiliteit, de Rotterdamse haven is van vitaal belang voor heel Europa.
Samen staan we FERM
Sluit je aan bij FERM
Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.
Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.
Vind FERM ook op LinkedIn