We kijken met een prachtige groep sprekers, gastvrouwen/heren en natuurlijk de bezoekers vanuit de organisaties die participeren in FERM terug op een geslaagde Cyber Boardsessie, met veel nieuwe inzichten in cyberweerbaarheid, ketenveiligheid, de verwevenheid van cyber in de geopolitiek, en natuurlijk het belang van samenwerking. Veel dank ook aan Havenbedrijf Rotterdam voor de gastvrijheid!

V.l.n.r.: Vivienne de Leeuw (CFO Havenbedrijf Rotterdam), Rijkshavenmeester en Port Cyber Resilience Officer René de Vries, wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur), Evelien Bras (directeur-bestuurder Stichting FERM), Inge Bryan (cybersecurity expert en bestuursvoorzitter DIVD), Boudewijn Siemons (CEO Havenbedrijf Rotterdam) en Marcel van Oirschot (commercieel directeur Hunt & Hackett).

Cyber Boardsessie

Op vrijdag 28 juni organiseerde FERM in het World Port Center een nieuwe Board-sessie over Cyber. De gastsprekers waren Marcel van Oirschot (Commercieel directeur Hunt & Hackett), cybersecurity expert Inge Bryan en FERM-directeur Evelien Bras.

Opening en afsluiting worden verzorgd door onze gastheren van Havenbedrijf Rotterdam: Havenmeester en Port Cyber Resilience Officer René de Vries, en Boudewijn Siemons, CEO en COO.

Het welkomstwoord was voor René, die zijn minuten gebruikte om een mooie schets te geven van waar we met FERM gestart zijn, in 2016, en waar we ons inmiddels ruim 8 jaar later bevinden. Vervolgens was de eerste presentatie van de middag voor Evelien Bras. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan razendsnel en natuurlijk wil je daar vanuit je business het maximale uithalen, maar hoe blijf je in control? Gedurende een half uur nam Evelien haar publiek mee in een praktische aanpak voor boards (risk & audit commissie) om het onderwerp cybersecurity en gedigitaliseerde criminaliteit te controleren op een manier waarop het bij jouw organisatie past – en hoe de inrichting van jouw organisatie je hierbij kan ondersteunen.

De key-take-aways:

  1. Werk scenario-gebaseerd
    Dat levert een gemeenschappelijke basis tussen aansturing en uitvoer in begrijpelijke taal en maakt oorzaak-gevolg inzichtelijk. Het helpt bij het prioriteren en bepalen van de risk appetite van je organisatie.
  2. Let op je CISO, of uitvoerende(n)
    Als ze te weinig vertrouwen – ruimte & verantwoordelijkheid – ervaren, levert dat veelal stress op bij de functionaris. En is dat een teken van te weinig draagvlak in de organisatie. Bij te veel vertrouwen wordt defacto de risicoafweging van de organisatie bij de CISO neergelegd. Risicovol, in het bijzonder als dat een externe leverancier voor gebruikt. Meer achtergrond over de rol van de CISO overigen ook een ons meest recente Port Cyber Café, de video vind je onderaan deze pagina.
  3. Oefen op basis van je risicoscenario’s.
    En vraag ook de resultaten op! Laat deze vertalen naar je investeringsplannen voor komende periode.
  4. Focus bij incidentafhandeling op reputatie.

Ketenveiligheid – Hunt & Hackett

Marcel van Oirschot nam ons in zijn presentatie mee in de keten. In een wereld waarin alle organisaties 24/7 met elkaar verbonden zijn, rijst de vraag of we inderdaad zo sterk zijn als de zwakste schakel. Wat zijn de risico’s en hoe maken aanvallers hier gebruik van? Aan de hand van diverse cases uit de praktijk gaf Van Oirschot antwoord op deze vragen. Zijn volledige presentatie is voor participanten te vinden op het portal.

“Werk scenario-gebaseerd. Dat levert een gemeenschappelijke basis tussen aansturing en uitvoer in begrijpelijke taal en maakt oorzaak-gevolg inzichtelijk. Het helpt bij het prioriteren en bepalen van de risk appetite van je organisatie.”

Evelien Bras – FERM

Cyber- en geopolitieke conflicten

Aan de hand van verschillende cases wierp Inge Bryan licht op de relatie tussen cyber- en geopolitieke conflicten. Ze informeerde de aanwezigen hoe dit soort gebeurtenissen directe invloed kunnen hebben op cruciale economische knooppunten zoals de Rotterdamse Haven. Ook ging Bryan verder in op de relatie tussen leiderschapsstijl en cyberveiligheid. Een eye-opener voor iedereen die meer inzichten wil in de dynamiek tussen cybersecurity en actuele wereldgebeurtenissen.

Afsluitend was er een woordje van Havenbedrijf-CEO Boudewijn Siemons.

De presentaties van de drie sprekers zijn voor onze participanten te vinden op het besloten portal.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht