Interview met Sylvia Blok, Manager ICT Ducor Petrochemicals, uit Cyber aan de Maas

“Wij produceren polypropyleen, een kunststof product, wat aan de basis ligt van veel producten die wij allemaal elke dag gebruiken.” Aan het woord is Sylvia Blok, manager ICT bij Ducor Petrochemicals. “Ons halffabricaat wordt verwerkt in onderdelen voor de auto-industrie (dashboards en bumpers), medische toepassingen, consumer goods zoals voedselverpakkingen en huishoudartikelen. Het soort bedrijven als het onze is van oudsher afwachtend als het gaat om online connecties leggen, maar digitalisering is ook bij ons niet meer tegen te houden.”

“Wij zijn een Brzo-bedrijf, wat betekent dat we moeten voldoen aan de regels van de Besluit risico’s zware ongevallen wetgeving. In ons productieproces vinden reacties met chemische stoffen plaats en het heeft gigantische impact als dit proces gecompromitteerd raakt. Om digitaal geen risico’s te lopen, was de oplossing lange tijd gewoon niets met de online wereld te maken hebben. Maar dat was niet meer vol te houden. De afgelopen vijf jaar hebben we gewerkt aan een echt veilig integraal platform, waarmee we flexibel in de markt kunnen opereren.

De uitdaging was sterke segmentatie in onze informatie, redundantie en ervoor zorgen dat alles altijd up to date is. Daarbij was ons uitgangspunt: ga mee met de nieuwste ontwikkelingen, maar blijf weg van gekke applicaties en houd je strikt aan alle standaarden. Hoe meer gestandaardiseerd hoe beter je gewapend bent tegen narigheid, is onze overtuiging.”

“Je helpt je eigen organisatie het beste door steeds de grootst mogelijke stap voorwaarts te durven zetten.”

Sylvia Blok, Manager ICT Ducor Petrochemicals

Ondersteuning

“Wij hebben een servicepartner, die ons over de gehele linie ondersteunt. Bij deze partij hebben we een groot deel van onze digitale veiligheid geborgd. Dit zonder onze eigen verantwoordelijkheid af te schuiven; we blijven er nauw bij betrokken. Ik voer regie op onze IT en de Chief Information Officer bij moederbedrijf Bazan Group ondersteunt ons op strategisch niveau. Ik durf dus te stellen dat wij bovenop onze cyberveiligheid en -weerbaarheid zitten. Als ik kijk naar de manier waarop wij het aangepakt hebben, zou mijn advies aan andere partijen zijn om altijd samen te werken met industriële automatiseringspartners. De sectoren die in de haven actief zijn, hebben een totaal andere IT-omgeving dan normaal gesproken. Dat moet je begrijpen en daarin zijn industriële automatiseerders thuis.”

“Tegelijk beseffen we dat wij de luxepositie hadden dat we relatief laat begonnen met automatisering. Wij konden kiezen uit producten die hun waarde al bewezen hebben. Dat leerde ons een belangrijke les, die andere partijen kunnen gebruiken: kijk goed naar de producten die op de markt zijn en als je iets vindt dat bewezen beter is dan wat je hebt, toon dan het lef om over te stappen naar dat betere product. Je helpt je eigen organisatie het beste door steeds de grootst mogelijke stap voorwaarts te durven zetten.”

Bovenstaand artikel komt uit ‘Cyber aan de Maas‘, een boek dat FERM samen met partners, participanten en andere organisaties en bedrijven uit het havengebied heeft ontwikkeld.

‘Cyber aan de Maas – Digitale weerbaarheid in de Rotterdamse haven’ is per direct verkrijgbaar. Neem contact op met contact@ferm-rotterdam.nl voor meer info, of om direct een bestelling te plaatsen.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. Gebruik MFA. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht