applicatietoegang
News 24 september 2019

'52 procent IT-professionals kent iemand die nog toegang heeft tot applicaties en data van een vorige werkgever'

Ivanti, producent van software voor IT-beveiliging, heeft vandaag de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar het verbeteren van het beheer en de beveiliging van digitale werkplekken. Uit het onderzoek blijkt dat weinig bedrijven een goed gebruikersbeheer van medewerkers gedurende hun tijd binnen de organisatie. Slechts 15 procent van alle werknemers heeft op de eerste werkdag alle middelen ter beschikking om aan de slag te kunnen, maar bovenal blijkt dat 52 procent van de IT-professionals iemand kent die op een of andere manier nog toegang heeft tot applicaties en data van vórige werkgevers.

Onboarding: nieuwe toegang tot applicaties

Wanneer het aankomt op het onboarden van nieuwe werknemers geeft 38 procent van de IT-professionals aan dat dit proces twee tot vier dagen duurt. Voor 27 procent van de IT’ers duurt het zelfs langer dan een week. Deze resultaten zijn verontrustend omdat 92 procent van de respondenten aangeeft dat er een nauw verband is tussen succesvolle onboarding en de algehele tevredenheid over de organisatie.

Naarmate werknemers van rol veranderen, is 55 procent van de IT-professionals ervan overtuigd dat onnodige toegangsrechten zijn ingetrokken om hun rolverandering te weerspiegelen. Deze wijzigingen worden nog steeds grotendeels doorgevoerd via handmatige processen, waarbij 54 procent van de respondenten alles handmatig doet, 37 procent een combinatie maakt van automatisering en manuele handelingen en slechts 9 procent volledig gebruikmaakt van automatisering.

Offboarding: applicatiebeheer van vertrekkend personeel

Offboarding van werknemers vormt een nog groter risico. Iets meer dan één op de vier (26 procent) respondenten zei dat het meer dan een week kan duren totdat een werknemer geen toegang meer heeft tot applicaties en data. Als de IT’ers terugkijken op hun meest recente vertrekker, heeft slechts de helft enigszins het vertrouwen dat de voormalige werknemer inderdaad geen toegang meer heeft tot kritieke bedrijfssystemen. Wat verder naar voren kwam uit het onderzoek is dat IT-professionals het meeste vrezen voor deze veiligheidsrisico’s die kleven aan onvolledige deprovisioning: het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie (38 procent), het hacken van een onbeheerd account (26 procent, kwaadaardige datadetectie of diefstal (24 procent). Deze cijfers zijn te zien in de afbeelding bovenaan dit artikel.

"Onze bevindingen bevestigen dat veel organisaties helaas nog steeds tekortschieten in compliant identity governance en administration oplossingen en processen,” zegt Duane Newman, vice president product management bij Ivanti. "Automatisering kan een cruciale rol spelen bij het effectief on- en offboarden van werknemers gedurende hun levenscyclus binnen de organisatie. Daarnaast verdient employee lifecycle management meer aandacht. Beide zullen een gigantische vooruitgang brengen in het voorkomen van datalekken en cybersecurity hacks.

De enquête van Ivanti is ingevuld door ruim 400 IT-professionals in de zomer van 2019. De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op de websites: ivanti.com/blog/ivanti-identity-survey-results.

VIND FERM OOK OP LINKEDIN | TWITTER