Dreiging van phishing
News 25 oktober 2019

'96% van de organisaties ziet e-mail als grootste bedreiging'

Organisaties zien menselijke inschattingsfouten als grootste bedreiging voor hun cyberveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van KnowBe4 onder ruim 600 bedrijven wereldwijd. In het ‘KnowBe4 2019 Security and Trends Report’ komt naar voren dat bedrijven zich met name zorgen maken om e-mails-scams (96 procent), nalatige medewerkers (76 procent) en social engineering (70 procent).

Dat is beduidend minder dan angst voor gestolen materialen (23 procent) of om afgeluisterd te worden (5 procent). De meerderheid van de bedrijven geeft aan het afgelopen jaar in veiligheidsinitiatieven te hebben geïnvesteerd om cyberaanvallen tegen te gaan (86 procent). Daarnaast heeft bijna 9 op 10 bedrijven het gevoel dat zij op dit moment beter zijn uitgerust om beveiligingsrisico’s aan te pakken dan vorig jaar.

   Lees ook: 'Cybercriminelen gebruiken overgenomen e-mail accounts voor phishingaanvallen binnen de organisatie'

Phishingmails unaniem als het grootste risico

Toch zien organisaties phishingmails unaniem als het grootste risico (96 procent). 76 procent van de respondenten geeft aan dat de hardnekkigste dreiging van binnenuit komt. Organisaties lopen groter risico om slachtoffer te worden van phishingmails, ransomware, CEO-fraude en malware omdat werknemers op slechte links klikken. Opvallend is dat bedrijven de afgelopen jaren banger zijn geworden voor gerichte hacks (spear phishing). In 2014 liet slechts 35 procent weten zich zorgen te maken om doelgericht gehackt te worden. In 5 jaar is dit met 11 procent gestegen naar 46 procent.

De grootste uitdaging als het gaat om cyber security zit volgens de ondervraagden in bewustwording creëren bij medewerkers (66 procent). Ook zit het budget een goede beveiliging vaak in de weg. 58 procent geeft aan er te weinig IT-budget is om de juiste materialen aan te schaffen, software aan te kopen, security professionals in te huren en personeel een security awareness training te geven. De IT-afdeling heeft het over het algemeen ook te druk. 50 procent van de respondenten geeft aan dat hun IT’ers overwerkt zijn.

KnowBe4 heeft voor het ‘KnowBe4 2019 Security and Trends Report’ medio 2019 wereldwijd 600 organisaties ondervraagd over de grote beveiligingsproblemen waarmee zij in de komende 12 tot 18 maanden verwachtten mee te maken te krijgen. Onder andere beveiligingsinitiatieven, de meest hardnekkige veiligheidsbedreigingen, hoe goed organisaties zijn uitgerust om met beveiligingsbedreigingen om te gaan en uitdagingen waren onderwerp van gesprek.

Het volledige onderzoek is hier te bekijken.
 

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN