MSC Gülsün in Haven Rotterdam
News 3 september 2019

Aankomst ’s werelds grootste containerschip in haven Rotterdam

Source: Port of Rotterdam

Tussen de security- en privacyberichten door nemen we graag even de tijd voor een opmerkelijk nieuwtje uit de haven: een uurtje geleden is de MSC Gülsün namelijk gearriveerd aan de kade van de APMT 2 terminal in Rotterdam. Het 400 meter lange en 62 meter brede schip is 's werelds grootste containerschip, met een capaciteit van 23.756 TEU.

De MSC Gülsün is het eerste containerschip dat over de breedte 24 containers naast elkaar kan vervoeren. Het twee jaar geleden in de vaart genomen OOCL HongKong was met een capaciteit van 21.413 TEU tot nu toe het grootste containerschip. TEU staat voor twenty-foot equivalent unit, ofwel 20-voets standaardcontainers.

De vrachtcapaciteit van de MSC Gülsün is het equivalent van 1.358 Boeing 747's, 44 goederentreinen van 2,4 kilometer lengte per trein of ruim 14.000(!) grote vrachtwagens.

Reactie Havenbedrijf

“Schaalvergroting in de containervaart is goed voor de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven’, zegt Hans Nagtegaal, manager Containers van het Havenbedrijf Rotterdam, tijdens de aankomst van de MSC Gülsün. ‘Met een diepgang van 20 meter zijn wij er van overtuigd dat we ook de 30.000 TEU schepen zullen kunnen ontvangen. Verder zijn de kades stevig genoeg om ook grotere kranen te accommoderen. Onze directe concurrenten hebben die diepgang bij lange na niet”, aldus Nagtegaal.

“Op Maasvlakte 2 zijn begin 2015 twee nieuwe, moderne terminals in gebruik genomen: die van RWG en APMT MVII. Maar ook de andere containerterminals op de Maasvlakte: ECT Delta en Euromax zijn uitgerust om dit soort schepen te ontvangen”, zo vervolgt Nagtegaal.

MSC Gülsün is afkomstig uit Gdansk en vertrekt naar verwachting op 5 september om 16.00 uur naar Tanjung Pelepas in Maleisië. Een aantal bijzondere cijfers van het kolossale schip vind je in deze infographic.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN