Microsoft Teams
News 15 juni 2020

Thuiswerken: veiligheidsoverwegingen bij de overstap naar Microsoft Teams

Source: KPMG

Veel bedrijven voorzien in uitstekende oplossingen om ook buiten de kantooromgeving veilig met informatie om te gaan. Maar de huidige situatie is echt uitzonderlijk. Daarom voorzagen we eerder in deze tips. In dit artikel gaan we specifiek in op aandachtspunten voor wie vanuit huis aan de slag gaat met Microsoft Teams, met dank aan KPMG

Microsoft Teams

Thuiswerken en virtueel samenwerken is enorm toegenomen. Organisaties maken daarbij steeds vaker gebruik van Microsoft Teams, dat standaard deel uitmaakt van Microsoft Office 365. Teams is een communicatie- en samenwerkingsplatform dat chats, videovergaderingen, bestandsopslag en applicatie-integratie combineert. Bij een snelle overstap op een nieuwe manier van werken kunnen overwegingen rond informatieveiligheid gemakkelijk vergeten worden of onvoldoende aandacht krijgen. Daarom stelde KPMG vijf richtlijnen op om een aantal mogelijke valkuilen voor jou en je organisatie te voorkomen wanneer je de overstap naar Teams maakt:

1) Beleid en Procedures
Vaststellen en communiceren van een solide beveiligingsbeleid en -procedures voor het beheer van apps in Microsoft-teams. Bijvoorbeeld: bij de ontwikkeling, het ontwerp, de selectie en de goedkeuring van te gebruiken apps moet rekening worden gehouden met de veiligheidseisen, voordat deze worden geïmplementeerd.

2) Veilig opslaan en delen
Zorg ervoor dat gebruikers begrijpen welke informatie ze veilig kunnen opslaan of communiceren met Microsoft-teams. Omdat gebruikers zelf de controle hebben over de informatie die ze opslaan of communiceren, is het belangrijk dat ze begrijpen hoe ze moeten omgaan met de gegevenstypes die in de organisatie van toepassing zijn.

3) Training
Gebruikers trainen om gegevens en toegang tot Microsoft-teams veilig te beheren. Geef gebruikers begeleiding over de werking van de Microsoft-teams en hun individuele verantwoordelijkheid met betrekking tot de beveiliging van de gegevens in die teams.

4) Verantwoordelijkheden
Vaststellen en communiceren van de verantwoordelijkheden van de gebruikers. Het is belangrijk dat gebruikers hun verantwoordelijkheden met betrekking tot chats, videovergaderingen, bestandsopslag en apps in Microsoft-teams begrijpen, aangezien elke functionaliteit informatie communiceert of opslaat met behulp van eigen technologieën.

5) Gebruikerstoegang
De sites van het SharePoint-team die ten grondslag liggen aan de kanalen van de Microsoft-teams hebben hun eigen gebruikerstoegang. Toegangsrechten kunnen worden toegewezen aan teams en kanalen, maar ook aan de onderliggende SharePoint-teamsites.

Je kunt er meer over lezen in deze blog. Ook wijzen we je graag op de in onze ogen belangrijkste tip: maak gebruik van multi-factor authenticatie. Dat is namelijk een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om de veiligheid binnen de organisatie te verhogen. Een uitgebreide uitleg vind je op de website van Microsoft.