Het klinkt als een slecht Science Fiction-script, maar verwacht wordt dat Artificial Intelligence in 2030 zo’n 300 (!!) miljoen banen zal hebben verdrongen. De beroepsbevolking staat aan de vooravond van een fundamentele verschuiving die we nooit eerder hebben meegemaakt. Het markeert een duidelijke kans voor cybersecurity om gebruik te maken van innovatieve wervingsmethoden die het langdurige tekort aan talent aanpakken. Zware werkdruk, burn-outs en menselijke fouten zouden dan tot het verleden kunnen behoren.

Rob Lee, SANS Institute

Een bijdrage van Rob T. Lee, Chief Curriculum Director and Head of Faculty, SANS Institute

Artificial Intelligence is een blijvertje – ook voor cyberdreigingen. Het volume en de snelheid van grote aanvallen zullen alleen maar toenemen naarmate de digitale transformatie van bedrijven ‘de cloud’ blijven stimuleren. En hoewel Artificial Intelligence de komende jaren technische securityfuncties zou kunnen automatiseren, blijft de behoefte aan menselijk inzicht binnen cyberdefensie altijd nodig. Het bestrijden van geavanceerde dreigingen kan niet worden bereikt met louter geavanceerde technologieën. De rol van Artificial Intelligence in de toekomst van security zal meer gericht zijn op het versterken van mensen dan het vervangen ervan.

Door ‘AI’ verdreven medewerkers betreden binnenkort de arbeidsmarkt met specifieke overdraagbare vaardigheden die hen positioneren voor succes op het gebied van cyberbeveiliging. Om hierop in te spelen, moeten organisaties afstappen van traditionele wervingsmodellen die kandidaten alleen baseren op een universitair diploma van vier jaar en directe ervaring. Op vaardigheden gebaseerde wervingsbenaderingen die prioriteit geven aan gecertificeerde om- en bijscholing kunnen nieuwe wegen naar werk openen en tegelijkertijd talenttekort aanpakken.

“Navigeren door het immer evoluerende landschap van cyberdreigingen vereist een behendig ‘personeelsbestand’ dat is uitgerust met een divers scala aan vaardigheden. Hoewel traditionele cybersecurity-professionals (met gespecialiseerde training en ervaring) ongetwijfeld essentieel zijn, kunnen organisaties aanzienlijke voordelen opleveren door hun talentenpool te verbreden om AI-geplaatste individuen uit niet-gerelateerde werkvelden aan te stellen.”

Rob T. Lee, Chief Curriculum Director and Head of Faculty, SANS Institute

Trainingsprogramma’s

Trainingsprogramma’s voor cyberbeveiligingscertificering overstijgen de grenzen van traditionele STEM-achtergronden (afkorting voor Science, Technology, Engineering and Mathematics) en stellen niet-STEM-professionals in staat hun overdraagbare vaardigheden te benutten en op zinvolle wijze bij te dragen aan cyberbeveiligingsinitiatieven. Hun aangeboren soft skills op gebieden als strategie op hoog niveau, analytische analyse, kritisch denken, probleemoplossing en effectieve communicatie kunnen naadloos worden vertaald naar onder meer vulnerability management, incident response en user awareness frameworks.

Certificeringstrainingsprogramma’s leggen de nadruk op bekwaamheid boven ervaring, waardoor niet-STEM-professionals een solide basis van praktische cyberbeveiligingskennis krijgen waarop ze kunnen voortborduren. Deze programma’s kunnen ook worden gebruikt om IT-professionals die al een technologische achtergrond hebben, om te scholen. Hierdoor krijgen ze een dieper inzicht krijgen in cyberbeveiligingsconcepten, technische jargon en toepassingsmethoden. Bovendien stellen certificeringstrainingen organisaties in staat hun interne cyberpersoneel bij te scholen, waardoor de capaciteiten worden vergroot met bruikbare begeleiding van gecertificeerde cursussen die zijn afgestemd op de nuances van nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. Deze voortdurende growing mindset stelt beveiligingsteams in staat op de hoogte te blijven van evoluerende bedreigingen, aanvalsoppervlakken en beveiligingsstandaarden voor verbeterde operationele efficiëntie.

Navigeren door het immer evoluerende landschap van cyberdreigingen vereist een behendig ‘personeelsbestand’ dat is uitgerust met een divers scala aan vaardigheden. Hoewel traditionele cybersecurity-professionals (met gespecialiseerde training en ervaring) ongetwijfeld essentieel zijn, kunnen organisaties aanzienlijke voordelen opleveren door hun talentenpool te verbreden om AI-geplaatste individuen uit niet-gerelateerde werkvelden aan te stellen. Door overdraagbare vaardigheden en aanpassingen te erkennen van professionals met verschillende achtergronden, kunnen organisaties een veerkrachtiger, aanpasbaar en innovatief personeelsbestand van cybersecurity opzetten, onderhouden en uitbreiden.

Het eerste FERM Port Cyber Café van 2024 staat in het teken van Artificial Intelligence en vindt plaats op donderdag 15 februari. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht