De Douane heeft zich als publieke partner aangesloten bij FERM. De overeenkomst tussen beide organisaties werd vandaag getekend door Jan Kamp, directeur Douane Rotterdam Haven, en Evelien Bras, directeur Stichting FERM, onder het toeziend oog van René de Vries, Havenmeester en Port Cyber Resilience Officer. Ook aanwezig namens Douane Rotterdam Haven: Nico Baak (Adviseur Risicomanagement en Integriteit), Ronny Boogaard (Coördinator Integrale Beveiliging) en Sandra Enkelaar (Senior Policy Advisor).

Foto: Evelien Bras (directeur FERM) Jan Kamp (directeur Douane Rotterdam Haven)

Veiligheid in de Rotterdamse Haven

Veiligheid is een breed begrip, ook in de Rotterdamse Haven. Het heeft betrekking op alles van sociale veiligheid en veiligheid op de werkvloer tot waterveiligheid en cybersecurity. In het Haven Industrieel Complex worden verschillende diensten en projecten ingezet om de haven voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, en natuurlijk speelt ook de Douane daar een grote rol in.  Het bestrijden van criminele netwerken, corruptie en het voorkomen van illegale invoer van goederen behoren tot de topprioriteiten. Cybersecurity en de juiste aandacht voor informatieveiligheid zijn daarin steeds belangrijker geworden.

“Deze samenwerking is een mooie stap”, zegt Evelien Bras, directeur van FERM. “We leven in chaotische tijden, met een aanhoudende toename van complexiteit van cyberincidenten. Die kunnen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor organisaties, hun klanten én hun partners in de keten. Naast dat alle organisaties hun eigen cyberweerbaarheid voor elkaar moeten hebben, is samenwerken daarom essentieel voor de ketenveiligheid. De Douane is een onmisbare schakel in het gebied van haven en industrie.”

“De Douane is gebaat bij veilige systemen die gevrijwaard zijn van aanvallen van buitenaf”, zegt Jan Kamp, regiodirecteur Douane Rotterdam Haven. “Het aangaan van de samenwerking met FERM is een belangrijke stap om weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten. Dit draagt bij aan een veilige en betrouwbare logistieke keten in de Rotterdamse Haven, waar de Douane onderdeel van is.”

Stevig, standvastig en sterk: FERM is geen afkorting, maar de Rotterdamse vertaling van resilience, waarin samenwerking de rode draad is. De Douane is de achtste publieke partner van FERM, naast Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Deltalinqs, DCMR, Politie Nederland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en provincie Zuid-Holland.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. Gebruik MFA. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht