Source: NRC

Om toegang te krijgen tot actuele dreigingsinformatie over hackers gaat ASML nauw samenwerken met de bankensector, Akzo en NS, schrijft NRC. “De wet staat nog niet toe dat het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) zulke informatie met niet-vitale sectoren deelt – een groot deel van het bedrijfsleven vist dus achter het net. Maar met een omweggetje hebben initiatiefnemers ASML en ABN Amro een manier gevonden om de cruciale kennis te bemachtigen om hun productieketens te beveiligen tegen hackers.”

Slimme omweg

ASML en ABN lossen het op met de oprichting van een nieuwe stichting, in samenwerking met het NCSC: Stichting CISO Circle of Trust. De beveiligingsbazen van tien Nederlandse topbedrijven krijgen toegang tot de meest accurate en actuele waarschuwingen over kwetsbaarheden en actieve hackersgroepen. En ze mogen die informatie ook gaan delen met hun toeleveranciers. Dat is met name voor ASML belangrijk: het hightechbedrijf werkt met honderden toeleveranciers in binnen- en buitenland.

NCSC heeft toegang tot de meest actuele informatie over cyberdreigingen, onder meer met gegevens van de veiligheidsdiensten. Er is geen mandaat om economische bedrijvigheid in Nederland te beveiligen. Maar de dreigingen zijn zo reëel dat NCSC manieren zoekt om de economie toch te kunnen beschermen. Zo heeft de Rotterdamse haven sinds dit voorjaar toestemming om kritische informatie te delen met toeleveranciers.

Dreigingsinformatie via FERM

Voor participanten van FERM is een slimme omweg niet nodig. Dankzij onze OKTT-status kunnen we al sinds begin 2021 voorzien in tijdige, actuele en relevante dreigingsinformatie in het nieuwe IT-portal voor participanten, waarin informatiedeling centraal staat. De vernauwde samenwerking die FERM twee jaar geleden is aangegaan met zowel het NCSC als de NCTV is een belangrijke nieuwe stap in de cyberweerbaarheid van de aangesloten organisaties in de haven.

Ook zijn we een samenwerking aangegaan met het Nederlands Security Meldpunt waarmee we de cyberveiligheid in de Rotterdamse haven – en Nederland – nog verder verhogen. FERM zal de dreigingsinformatie die zij ontvangt vanuit Het Meldpunt doordelen met haar participanten, die toestemming hebben geven voor het gebruiken van de informatie.

Word nu lid van FERM en help jouw organisatie en de gehele keten in de Rotterdamse haven veilig te houden tegen cyberaanvallen.

Wat krijg je als lid van FERM?

  • Actuele dreigingsinformatie plus advies voor het afwenden van dreigingen
  • Cyberweerbaarheidsscans plus advies voor het verhelpen van kwetsbaarheden
  • Cyberveiligheidstraining personeel plus cybercrisisoefening
  • Toegang tot ons netwerk om samen de cyberweerbaarheid te verhogen

Lid worden? Laat dan hier je gegevens achter, of mail naar contact@ferm-rotterdam.nl.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht