Source: Politie

De politie heeft eerder in oktober drie mannen aangehouden die verdacht worden van een poging oplichting ter waarde van ongeveer 150 miljoen euro. Dat laten onze collega’s bij de Zeehavenpolitie vandaag weten vanuit onze samenwerking op deze vorm van cybercrime.

Het drietal was betrokken bij het opstellen van een nep inspectierapport. Op basis van dat neprapport, een van de bekende modus operandi bij storage spoofing, werden 2 miljoen barrels met olie te koop aangeboden. De barrels olie bestonden niet.

Het gaat hier dus om storage spoofing, de vorm van fraude waar we bij FERM veel aandacht aan besteden. Een fenomeen met jaarlijks miljoenen euro’s schade bij bedrijven in de haven. De recherche van de Zeehavenpolitie deed onderzoek naar de fraudezaak.

Storage spoofing

Iets verkopen wat niet geleverd wordt is helaas aan de orde van de dag voor veel particuliere kopers. Soms gaat dat om grote bedragen, als er bijvoorbeeld nieuw meubilair wordt aangeschaft. Maar als het om de Rotterdamse haven gaat, worden bedragen al snel groter. De oplichters probeerden met valse inspectierapporten en video’s van gevulde barrels olie, die zogenaamd op een haventerrein stonden, een flinke slag te slaan. De inspectie van het aankopende bedrijf was goed op orde en nam contact op met de politie. De politie startte direct een onderzoek en kwam een drietal verdachten op het spoor.

Het gaat om een 47-jarige man uit Hellevoetsluis, 51-jarige man uit Zwartsluis en een 58-jarige man uit Vlaardingen. Twee verdachten werden in hun woning aangehouden. De derde werd opvallend genoeg op zijn werklocatie in de haven aangehouden.

Van fake webpagina’s tot inspectierapporten van olie, opslagruimte, et cetera. Oplichting is ook in de haven aan de orde van de dag. Jaarlijks worden tientallen bedrijven (succesvol) opgelicht voor miljoenen euro’s. Ze kopen bijvoorbeeld een lading olie of opslagruimte, maar weten niet dat wat ze kopen, helemaal niet bestaat. Het lastige van de situatie is dat het niet altijd bij de politie gemeld wordt als bedrijven slachtoffer worden. Het aantal aangiftes en meldingen varieert daardoor ook enorm per jaar. En de schadebedragen ook. Niet alle bedrijven gaan direct over tot betaling, maar er zijn gevallen waarbij bedrijven tonnen en miljoenen kwijt zijn. Toch lukt het de politie en andere partners om meerdere barrières op te werpen om het criminelen lastiger te maken en om havenpersoneel weerbaarder te maken. Die komen samen onder FERM.

Wil je meer weten over storage spoofing? Lees dan ook onze eerdere artikelen. Ook houden we vanuit FERM een blacklist bij met verdachte websites van waarachter deze en andere fraudeurs hun niet-bestaande handel aanbieden. Tevens is er als alternatief deze whitelist als extra tegenmaatregel; een overzicht van legitieme bedrijven die actief zijn in het industriële cluster van het Rotterdamse havengebied en hun officiële websites die bij ons bekend zijn. Beide pagina’s zijn Engelstalig omdat we onze awareness campagne op het gebied van tank storage spoofing met name richten op de internationale ondernemer.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht