Source: Digital Trust Center

De afgelopen jaren zijn diverse cybersecurity-incidenten in het nieuws gekomen waaruit blijkt dat transport en logistiek een interessant doelwit is voor cybercriminelen. Het consortium Cyber Security in Logistics heeft op basis van interviews en ethische hacks concrete handvatten geformuleerd om de beveiliging tegen cybercrime in de sector te verhogen. Het rapport is uitgevoerd in de logistieke sector, maar veel van de concrete aanbevelingen zijn toepasbaar in alle sectoren.

De belangrijkste aanbevelingen volgens het DTC zijn:

➡️ Stel een cybersecurity verantwoordelijke aan
➡️ Zet het onderwerp cybersecurity op de agenda van vergaderingen
➡️ Maak een cybercrisisplan en test het plan regelmatig
➡️ Automatiseer het maken van back-ups
➡️ Voer patches en updates tijdig uit
➡️ Richt processen in voor in- en uitdiensttreding van personeel

Aan het rapport werkten mee: TNO, Transport en Logistiek Nederland, SmartPortRdam, ACN Air Cargo Netherlands, Cargonaut, REQON B.V., Computest, DTC en Topsector Logistiek.

Het volledige rapport is te vinden op de website van het DTC. (Download PDF).

FERM

Stichting FERM heeft weliswaar niet meegewerkt aan het onderzoek, maar werkt wel aan oplossingen voor bedrijven in de Rotterdamse Haven. Het doel is om samenwerking, bewustzijn van cyberrisico’s te verhogen en daarmee het risico terug te dringen. Een voorbeeld is het (laten) uitvoeren van een cyberweerbaarheidsscans op het moment dat een bedrijf zich aansluit. Een ander is het bieden van trainingen en een platform waarmee de aangesloten bedrijven (participanten) onderling dreigingsinformatie en ‘best practices’ kunnen uitwisselen. Ook wordt er jaarlijks een gezamenlijke cyberoefening gehouden.

Meld je aan bij info@ferm-rotterdam.nl voor meer informatie en verdere support, en check ook ferm-rotterdam.nl/lid-worden.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. Gebruik MFA. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht