Op 15 januari 2024 kwamen experts van Chapter8, Secura, X-Alert, Scenarios 4 Summits en OrcaGroup samen op de HSD Campus om hun expertise op het gebied van cybercrisistraining te delen met FERM tijdens een marktconsultatiesessie. Deze consultatiesessies worden georganiseerd door Security Delta (HSD) voor organisaties die hun (cyber)security uitdagingen willen verkennen met experts.

Cyberweerbaarheid haven Rotterdam

Het doel van FERM is in de eerste plaats het stimuleren en voeden van samenwerking tussen bedrijven in het havenindustrieel complex van Rotterdam en Moerdijk om de weerbaarheid tegen digitale bedreigingen te vergroten – zowel op organisatieniveau als door de hele waardeketen heen.

Als onderdeel van FERM’s havenbrede Incident Response-plan werd in 2023 onder de noemer Cybernautics FERM een cybercrisisoefening uitgevoerd waaraan meer dan 50 deelnemers van 20 verschillende organisaties deelnamen. Dit jaar kijkt FERM uit naar het organiseren van een succesvol vervolg waarvoor nu een ervaren partner wordt gezocht door middel van een marktconsultatiesessie gefaciliteerd door HSD.

De markt betrekken

Tijdens de sessie van vandaag werden de aanwezigen verwelkomd door HSD-directeur Joris den Bruinen. Vervolgens ontmoette het FERM-team organisaties binnen het HSD-ecosysteem met ervaring en expertise op het gebied van cybercrisistraining en -oefening in het havengebied.

Het vinden van de juiste partner voor de cybercrisisoefening van 2024 hangt af van verschillende factoren, met name de relevante vaardigheden en kennis in het dynamische ecosysteem van het Haven Industrieel Complex  Daarom kregen de deelnemende organisaties vandaag de taak een pilot crisisoefening specifiek voor FERM te organiseren, evenals het introduceren van een product binnen het FERM-portfolio dat aangesloten deelnemers zouden kunnen gebruiken.

Hoe pak je incident response oefeningen aan voor een organisatie als FERM? Wat is de beste manier om om te gaan met publieke en private samenwerkingsverbanden met grote verschillen in vaardigheden, kennis, beveiligingsbewustzijn en incidentparaatheid? Hoe stel je je het trainen en uiteindelijk oefenen voor met 30 tot 50 bedrijven die variëren in grootte en volwassenheid? Deze en andere vragen werden gesteld – en beantwoord – tijdens de sessie van vandaag.

“Om participanten in FERM de beste waarde te bieden, streven we ernaar om alleen samen te werken met best-in-class organisaties. In de praktijk betekent dat doorgaans dat de bedrijven in onze raad van advies hun ervaring en inzichten delen, op basis waarvan vervolgens selecties worden gemaakt. In dit specifieke geval was echter niet duidelijk wat de beste stap vooruit was – en daarom hebben we ons tot onze partner HSD gewend. Er valt veel te winnen door oplossingen te benaderen vanuit het oogpunt van de markt(vraag), in plaats van alleen technologie te pushen.”

Evelien Bras – directeur FERM

Unieke samenwerking

De aanpak van vandaag is vrij uniek in de wereld van cybersecurity en cyberweerbaarheid. Door HSD te benaderen als een ervaren netwerkorganisatie, kan FERM straks samenwerken met de organisatie die simpelweg het beste past bij het incident response traject van onze participanten – en dan zowel in de cybercrisistrainingen die gepland staan in maart, april en mei als in de grootschalige cybercrisisoefening die onder de noemer Cybernautics FERM opnieuw in juni gehouden zal worden.

Op dezelfde manier biedt het resultaat van de verkennende inspanningen van vandaag een unieke kans voor potentiële nieuwe FERM deelnemers die hun cyberweerbaarheid en/of hun incident response gereedheid willen verbeteren, ongeacht de volwassenheidsniveaus van hun organisatie. Of je nu pas net begint met bewustwording en cyberhygiëne of klaar bent om je incident respons daadwerkelijk op de proef te stellen, FERM is de samenwerkingspartner  voor een cyberweerbare toekomst.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht