Interview met Chris van Duuren, Crisiscoördinator bij Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, uit het onlangs verschenen boek Cyber aan de Maas

Chris van Duuren is senior beleidsadviseur en crisiscoördinator bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Mijn collega’s en ik bedenken hoe we de organisatie en daarmee onze bewoners en bedrijven kunnen beschermen en we zorgen dat het in de praktijk ook echt werkt. Een plan is goed tot de vijand terugschiet. Dan zie je pas wat je anders of beter had kunnen doen en ga je je plan aanpassen. Bij ons gaat het eerst om de veiligheid van bijvoorbeeld dijken en gemalen zodat we droge voeten houden.

Digitale veiligheid is inmiddels wel onlosmakelijk verbonden met ons werk. Ging er in vroeger dagen iemand met paard en wagen kijken of alles in orde was, nu doet hij dat op afstand via meet- en regeltechniek. De generatie die nog kennis heeft van dijkbewaking of peilbeheer van vóór het digitale tijdperk gaat met pensioen; de jongere generatie weet niet anders dan dat we de wereld digitaal aansturen.

Dat is goed, want als we niet innoveren lopen we bij voorbaat achter. Het heeft echter ook een nadeel. We anticiperen op digitale aanvallen, maar je kunt het niet helemaal dichtregelen. Als het fout gaat, ben je aangewezen op de ervaring, veerkracht en vindingrijkheid van je mensen om het op te lossen. Die kennis en ervaring van zonder internet werken sijpelt weg, maar mag niet volledig verloren gaan.”

Mensenkwestie

“De grote uitdaging: als we technisch iets dichtzetten, heeft dat waterstaatkundige gevolgen. Dus is het belangrijk dat ICT en de rest van de organisatie elkaars taal begrijpen.

Dat is een mensenkwestie; we moeten elkaar écht ontmoeten, snappen wat de ander doet en hoe onze werkgebieden op elkaar ingrijpen. Om effectiever en efficiënter te kunnen werken, hebben wij één ICT-organisatie met het hoogheemraad-schap van Rijnland. Wel hebben we allebei een eigen crisisorganisatie. Als er zelfs maar een vermoeden is dat er iets op stapel staat, komen de hoofden van die drie organisaties altijd samen om elkaar op de hoogte te houden en te betrekken in wat er speelt. Een effectieve aanpak over de plannen heen begint met kennisdelen.”

“Als het fout gaat, ben je aangewezen op de ervaring, veerkracht en vindingrijkheid van je mensen om het op te lossen.”

Chris van Duuren, Crisiscoördinator, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Zandzakken

“Bij die aanpak gebruiken we de BOB-methode: beeld, oordeel en besluitvorming. Eerst vorm je met elkaar een beeld, dan beoordelen we wat er aan de hand is en of dat een probleem is. Daarna nemen we een beslissing om dat probleem aan te pakken. We willen zo goed mogelijk voorbereid zijn.

En als het om onze operationele technologie gaat, kunnen we bij wijze van spreken nog steeds dat paard en wagen langs de dijken of gemalen sturen. Zandzakken neerleggen doen we niet met een IT-systeem. Intussen blijven we ons voorbereiden op die ongekende cybercrisis. Er is helaas nog onvoldoende bekendheid met de gevolgen van cybercriminaliteit of nieuwe technologie, omdat we er nog niet zo veel mee te maken hebben gehad. En dus blijven we investeren in voorbereiding en veerkracht om elkaar te begrijpen en ook het ongekende samen zo goed mogelijk aan te kunnen.”

Bovenstaand artikel komt uit ‘Cyber aan de Maas‘, een boek dat FERM samen met partners, participanten en andere organisaties en bedrijven uit het havengebied heeft ontwikkeld. Fotografie: Roderik van Nispen.

‘Cyber aan de Maas – Digitale weerbaarheid in de Rotterdamse haven’ is per direct verkrijgbaar. Neem contact op met contact@ferm-rotterdam.nl voor meer info, of om direct een bestelling te plaatsen.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht