We deelden eerder deze week het inzichtelijke factsheet van het NCSC over veilige wachtwoorden en het gebruik van 2-factor authenticatie. Op Twitter tipte de Kamer van Koophandel daarop een onderdeel van de KvK-website waar je interviews met en adviezen van ondernemers over veilig digitaal werken kunt vinden.

Twee op de vijf ondernemers wordt getroffen door digitale fraude, zo schrijft de KvK, waaronder cybercrime. Dat is in lijn met bevindingen van het CPB, dat eerder deze maand een Risicorapportage Cyberveiligheid publiceerde. In 2017 kregen Nederlanders zelfs voor het eerst meer met cybercrime te maken dan met bijvoorbeeld diefstal. Je kunt de belangrijkste bevindingen van dat rapport in ons eerdere artikel lezen.

Bedrijven uit het MKB nemen minder vaak veiligheidsmaatregelen dan grote bedrijven, zoals encryptie bij het versturen en opslaan van data. Hierdoor lopen MKB-bedrijven en consumenten risico’s, die vermeden kunnen worden. Als ondernemer moet je zorgen dat de technische zaken goed op orde zijn en dat digitale middelen op een veilige manier worden gebruikt.

Adviezen van ondernemers

Op de website van de Kamer van Koophandel vind je interviews, artikelen, video’s en tal van tips en adviezen om veiliger digitaal te werken. We lichten er alvast een paar uit.

Zo vind je er onder meer tien tips voor een digitaal veiliger bedrijf, waaronder beveiligingssoftware, automatische updates en ook hier het gebruik van tweestapsverificatie. De tips zijn voor de liefhebber verwerkt in een cybersecurity whitepaper (PDF).

Daarnaast lees je er een interview over de gevolgen van een cyberaanval. “Het is goed mis. Alle systemen liggen plat. Meer dan 400 gigabyte aan data is niet meer te benaderen. Een cyberaanval met een gijzelvirus (ransomware) blijkt de boosdoener. Wat nu?” Lees het hele interview hier.

‘Een digitaal veilig bedrijf, hoe pak je dat aan?’

Eerder in het jaar hield de KvK een uitgebreid webinar over verschillende vormen van cyberaanvallen, waarbij ondernemers en experts aan het woord kwamen om je te vertellen dat het ook voorkomt bij kleine bedrijven en hoe je je daartegen kunt beschermen.

Stan Hegt, een goedaardige hacker, vertelt hoe en waarom cybercriminelen bij je kunnen komen en hoe jij je daartegen kunt beschermen. Frank Landhuis, eigenaar van Almi Machinefabriek, deelt hoe hij met een hackaanval op zijn systemen is omgegaan. Rene van Etten van cybersecuritybedrijf ThreadStone, vertelt hoe je jezelf kunt onderscheiden met een cyberveilig bedrijf. Het webinar is in zijn geheel terug te kijken:

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht