Source: NCSC

De dreiging van ransomware neemt al enkele jaren stevig toe. Deze kwaadaardige software kan elke organisatie treffen die niet de juiste maatregelen heeft genomen. De laatste jaren is er een nieuwe trend zichtbaar: kwaadwillenden voeren meer gerichte ransomware-aanvallen uit, op doelwitten die een hoger losgeldbedrag kunnen betalen.

Deze factsheet van het NCSC geeft een overzicht van de verschillende soorten ransomware, beschrijft enkele maatregelen die je als organisatie kan nemen om een ransomware-aanval te voorkomen en geeft advies over wat te doen als jouw organisatie geïnfecteerd is met ransomware. Daarnaast is er een advies opgenomen om in geval van ransomware geen losgeld te betalen, met name omdat het geen oplossing voor het probleem garandeert.

Betalen of niet?

Het wordt niet aanbevolen om het losgeld te betalen, vooral omdat dit geen oplossing voor het probleem garandeert. De kans is groot dat er bij de ontsleuteling tal van problemen opduiken. De decryptor die door de cybercriminelen wordt geleverd, heeft vaak veel minder aandacht gekregen dan de versleutelingsoftware. Hierdoor zijn de gegevens in het slechtste geval niet meer te herstellen.

Betalen houdt een ecosysteem in stand: het moedigt cybercriminelen aan om ransomware te gebruiken aangezien het een winstgevende business is. Cybercriminelen zullen hun activiteiten vervolgens voortzetten en nieuwe manieren zoeken om systemen te exploiteren, met als gevolg meer infecties, meer slachtoffers en meer schade voor de samenleving.

Factsheet Ransomware

‘Factsheet Ransomware’ is te downloaden op de website van het NCSC (PDF).

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. Gebruik MFA. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht