De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers: ons land is doelwit van cyberaanvallen en wordt daarnaast geraakt door cyberaanvallen elders die doorwerken binnen het digitale ecosysteem. Dat is de conclusie van het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat vandaag door de NCTV is gepubliceerd. Ook is een intensivering te zien in de activiteiten én een verbreding van de capaciteiten van statelijke actoren.
Digitale risico’s zijn complex en in hoge mate met elkaar verbonden. Dat kan leiden tot onvoorziene effecten. Zo hebben storingen al gezorgd voor grootschalige uitval van systemen.
In het CSBN waarschuwt de NCTV dat het van belang is om met een brede blik naar risicobeheersing te kijken, die verder gaat dan normeringen en basismaatregelen.
Cyberdreiging
Cyberaanvallen staan vaak niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een bredere gereedschapskist die staten hanteren. Daarbij kunnen meerdere cyberaanvallen in combinatie met elkaar worden ingezet, of met middelen die buiten cyber vallen (zoals desinformatiecampagnes). “Als het gaat om risicobeheersing is het dus ook belangrijk om te kijken naar de samenhang van deze cyberaanvallen en de bredere dreiging die uitgaat van de optelsom van deze risico’s” aldus de NCTV.
In 2022 heeft het kabinet de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) gepresenteerd met als doel een digitaal veilig en weerbaar Nederland te creëren.
Gelijktijdig met het CSBN2024 is de voortgangsrapportage van de NLCS naar de Tweede Kamer verzonden. Hierin wordt de voortgang op het publiek-private actieplan beschreven. Met dit actieplan adresseert het kabinet de uitdagingen die geschetst worden in het CSBN2024. Zo wil het kabinet de dreiging afkomstig van landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederlandse belangen zoveel mogelijk tegengaan, en waar mogelijk aan de voorkant ontmoedigen. Dat heeft het afgelopen jaar onder andere geleid tot een publicatie over geavanceerdere malware die door China werd gebruikt om te spioneren op computernetwerken van het Ministerie van Defensie.
CSBN2024
Het CSBN2024 is op deze pagina te vinden. Ook is er door het NCSC voorzien in een versie ‘in vogelvlucht’, op deze pagina. Tot slot kun je via onderstaande button het CSBN2024 direct als PDF downloaden.
“Eén van de belangrijkste bevindingen in dit CSBN is dat statelijke actoren hun cyberactiviteiten intensiveren en hun cybercapaciteiten verbreden. Het tempo en de complexiteit van statelijke cybercampagnes wordt opgevoerd.
Ook zetten ze andere actoren, zoals bedrijven of hacktivisten, in om digitale aanvallen uit te kunnen voeren. Onder andere daardoor zijn de scheidslijnen tussen verschillende organisaties in toenemende mate onduidelijk.”
Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
FERM Cyberbeeld Haven Industrieel Complex 2024
Cybersecurity heeft in haar aard zowel geografische als sectorale aspecten en een cyberbeeld staat nooit op zichzelf. Met dit als uitgangspunt is het FERM Cyberbeeld, dat een maand geleden is gepubliceerd, opgebouwd uit cyberbeelden vanuit andere invalshoeken. Daarnaast beschrijft dit document de beelden die komen uit eigen bevindingen, daar waar complementair op voorgaande, en vertaalt het totaal door naar suggesties voor de individuele organisaties, ecosysteem- en ketenpartners en uiteindelijk ook naar FERM zelf.
Sluit je aan bij FERM
Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.
Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.
Vind FERM ook op LinkedIn