De NIS2 is een Europese richtlijn met als doel om een gemeenschappelijk Europees niveau op het gebied van cyberweerbaarheid te bereiken. Medio 2024 zal deze richtlijn verwerkt zijn in de wetgeving van lidstaten, waarbij uiterlijk oktober 2024 een nationale cybersecuritystrategie ontwikkeld moet zijn die cyberrisicobeheersmaatregelen en rapportageverplichtingen voorschrijft.

In het najaar organiseerden we vanuit FERM een eerste event rond NIS2. Vandaag publiceren we een update, namelijk een samenvatting van de richtlijn inclusief een focus op de impact voor bedrijven. De samenvatting is opgesteld door het team van FERM en legt de nadruk op de impact voor bedrijven.

Heb je vragen over de NIS2-richtlijn en de gevolgen voor jouw organisatie,
meld je dan op ons portal (voor FERM-participanten) of weet ons te vinden via de contactpagina.

NIS2 in het kort

NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen. In Europa is nu nog de ‘NIS1 directive’ van kracht, een wet specifiek voor essentiële bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. Ook de afhandeling van het scheepvaartverkeer van Havenbedrijf Rotterdam valt binnen deze richtlijn. Medio 2024 zal de NIS2 verwerkt worden in de nationale wetgeving.

Uiteraard wachten we dat niet zonder voorbereiding af! Immers is de komst van de nieuwe NIS2-doorvertaling een gamechanger op drie gebieden:

  • er vallen zo’n 150 bedrijven onder in het gebied van haven en industrie (onder NIS1 was dat er maar 1);
  • het omhelst niet alleen de voorwaarde dat je je eigen cyberweerbaarheid onder controle hebt,
    maar bevat ook verplichtingen richting je keten en leveranciers;
  • ook kunnen bestuurders verantwoordelijk worden gehouden bij incidenten,
    waarbij mogelijke boetes niet mals zijn.

Lees ook het verslag van ons NIS2-event.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht