Source: Onze Haven

In een tijd waarin steeds meer digitaal gebeurt en waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, is het investeren in cyberveiligheid en digitale weerbaarheid een absolute noodzaak. Tenminste, als we die slimme, veilige haven willen blijven, stelt Evelien Bras, directeur van FERM vandaag in een uitgebreid interview in Onze Haven. “Neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen voor jezelf, maar óók voor je omgeving.”

Cyberweerbaarheid

Cyberveiligheid en digitale weerbaarheid zijn twee van de belangrijkste thema’s in de haven, maar gelijktijdig zijn nog lang niet alle bedrijven zich daar bewust van. “We zijn als land, als Europa, zo afhankelijk van de Rotterdamse haven. En voor de logistieke keten zijn we weer afhankelijk van digitalisering – we kunnen niet meer zonder. Alles en iedereen is in het systeem met elkaar verbonden. Als zo’n systeem kwetsbaar is, kan dat hele dure, zelfs rampzalige gevolgen hebben voor klanten en partners en uiteindelijk de buitenwereld.”

Bij cyberveiligheid denk je wellicht eerst aan het tegen- gaan van criminele aanvallen, maar het gaat verder dan dat. Bras: “Het gaat ook over weerbaarheid. Denk aan menselijke fouten die gemaakt worden, stroomuitval… Dat kan gebeuren, maar we moeten voorkomen dat het systeem geheel plat komt te liggen.”

Lees verder

Je vindt het hele interview via deze link: https://onzehaven.nl/2022/09/13/een-digitaal-luchtafweergeschut-in-de-r…

De verhalen uit het magazine zijn vanaf nu te lezen via: https://onzehaven.nl/havenverhalen/

Daarnaast is het magazine verkrijgbaar via: https://kyosei.nl/product/onze-haven-13

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht