Source: BBC

Gisteren deelden we het nieuws over de cyberaanval op havenbedrijven in België. Vandaag werd bekend dat ook een grote brandstofleverancier in Duitsland werkt met een “beperkte capaciteit” nadat een cyberaanval de IT-systemen in het weekend heeft verstoord, zo berichtte de BBC. Oiltanking Deutschland bewaart en vervoert olie, brandstoffen voor voertuigen en andere petroleumproducten voor bedrijven als Shell. Het bedrijf zegt zaterdag te hebben ontdekt dat het gehackt was. Het heeft “overmacht” afgekondigd voor het merendeel van zijn binnenlandse leveringsactiviteiten in Duitsland.

Overmacht door cyberaanval

Deze verklaring van overmacht ontslaat een bedrijf van contractuele afspraken wanneer zich een buitengewone gebeurtenis voordoet waarop het geen invloed heeft. In mei vorig jaar leidde een ransomware-aanval op de Amerikaanse olieleverancier Colonial Pipeline tot een verkrapping van de bevoorrading in de VS en het uitroepen van de noodtoestand in meerdere staten.

Oiltanking is sinds 1972 actief in de tankopslaglogistiek en is wereldwijd een van de grootste onafhankelijke exploitanten van tankterminals voor oliën, gassen en chemicaliën. Volgens het bedrijf zijn alleen Duitse activiteiten getroffen door de cyberaanval. Het voegde daaraan toe: “We zetten ons in om het probleem op te lossen en de gevolgen zo snel en effectief mogelijk te beperken.” Cyberbeveiligingsonderzoekers zeggen dat aanvallen op kritieke infrastructuur zoals olie- en voedselvoorraden toenemen.

Het Duitse persagentschap Handelsblatt, dat het incident als eerste meldde, verklaarde: “Alle laad- en lossystemen van Oiltanking zijn verlamd.” Het moederbedrijf van Oiltanking Deutschland gaf geen details over het soort hack waarmee ze te maken hadden, maar verklaarde: “We werken eraan om dit probleem op te lossen volgens onze noodplannen, en ook om de volledige omvang van het incident te begrijpen.”

Shell zei dat het zijn activiteiten heeft omgeleid naar andere leveranciers om de verstoring tot een minimum te beperken.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht