Het rapport Port Politics: Strategic Autonomy and European Ports – A Case Study on Chinese Involvement onderzoekt de invloed van buitenlandse investeringen, met een speciale focus op China, in Europese havens en aanverwante logistieke sectoren.

Het rapport is opgesteld door onder andere Xiaoxue Martin, Bart Kuipers en Frans-Paul van der Putten namens het Clingendael Instituut in samenwerking met Erasmus UPT, als onderdeel van het China Knowledge Network (CKN). Het benadrukt de groeiende bezorgdheid over de strategische autonomie van Europa, waarbij China een steeds prominentere rol speelt in belangrijke infrastructuren zoals havens.

Nationale veiligheid en geopolitieke risico’s

Hoewel deze investeringen economische voordelen bieden, roepen ze ook vragen op over nationale veiligheid en geopolitieke risico’s. Het rapport pleit voor een Europees strategisch kader om de risico’s van buitenlandse invloed beter te beheersen en te balanceren met economische kansen, waarbij verschillende standpunten binnen de EU-lidstaten worden belicht

Het rapport onderzoekt de groeiende invloed van buitenlandse betrokkenheid, met name die van China, op Europese havens en aanverwante logistieke infrastructuur. Het benadrukt dat buitenlandse investeringen, zoals die van Chinese staatsbedrijven, zowel kansen als risico’s met zich meebrengen. Deze betrokkenheid beïnvloedt de strategische autonomie van de EU, omdat het de controle over cruciale infrastructuren vermindert. China is hierbij een belangrijke speler, met investeringen in diverse Europese havens, waaronder Piraeus en Hamburg. Dit roept vragen op over veiligheid, economische invloed en geopolitieke macht.

‘Europese havens zijn van vitaal belang voor internationale handel en logistiek, en worden steeds belangrijker in geopolitieke contexten. Terwijl buitenlandse investeringen economische voordelen kunnen bieden, zoals kapitaal en technologische vooruitgang, kunnen ze ook risico’s met zich meebrengen, zoals mogelijke controle over Europese handelsstromen door buitenlandse regeringen. Vooral Chinese bedrijven hebben, vaak gesteund door de overheid, grote invloed verworven door investeringen en samenwerking met Europese havens.’

Verschillende visies op nationaal niveau

Eén van de kernproblemen is de variatie in hoe Europese landen omgaan met deze buitenlandse betrokkenheid. Sommige landen, zoals Nederland en België, zien dit als een urgent veiligheidsrisico en pleiten voor meer Europese samenwerking. Andere landen, zoals Italië en Griekenland, hechten meer belang aan economische voordelen en beschouwen het minder als een veiligheidskwestie. Deze verschillen maken het moeilijk om tot een gezamenlijke Europese aanpak te komen.

Het rapport pleit voor een strategisch kader op Europees niveau om de risico’s van buitenlandse betrokkenheid te beheersen en tegelijkertijd economische kansen te benutten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door strengere screeningsmechanismen voor buitenlandse investeringen, zoals al deels wordt toegepast in landen als Frankrijk en Duitsland. Daarnaast wordt er gepleit voor een bredere kijk op logistieke systemen, inclusief de achterlandinfrastructuur en digitale platforms.

Het document benadrukt dat de bestaande Europese instrumenten, zoals investeringsscreening en regelgeving rond kritieke infrastructuur, verbeterd moeten worden om effectief te zijn. Er is bijvoorbeeld behoefte aan harmonisatie van regelgeving tussen EU-lidstaten om te voorkomen dat buitenlandse actoren verschillende nationale benaderingen uitbuiten.

     Lees ook: Inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische cyberoperaties

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht