Source: NOS

Bedrijven in de Rotterdamse haven willen dat de beveiliging tegen cyberaanvallen wordt opgevoerd. Met de Russische inval in Oekraïne groeit de vrees voor digitale sabotage, die grote gevolgen kan hebben voor de toevoer van onze brandstof, voedsel en andere producten. “Het is een van de eerste oorlogen die ook als informatieoorlog bestempeld kan worden. We maken ons serieus zorgen dat iets overslaat naar hier”, zegt FERM-directeur Evelien Bras tegen Nieuwsuur.

FERM is een samenwerkingsverband van onder meer bedrijven, politie en het Havenbedrijf, maar Bras hoopt op ondersteuning van de overheid. “Je wil eigenlijk de digitale versie van een luchtafweergeschut. Een permanente monitor die digitale informatiestromen naar het havengebied in de gaten houdt.”

FERM bij Nieuwsuur

Kijk ook de Nieuwsuur-aflevering van donderdag 3 maart terug. De Rotterdamse haven is vanaf 37m40 het onderwerp, met bijdragen van FERM, Deltalinqs en Northwave.

Banken lamleggen

De zorgen over Russische digitale aanvallen lijken terecht. De Volkskrant schrijft dat de Russische militaire inlichtingendienst routers van Nederlandse particulieren en kleine- en middelgrote bedrijven hackt.

In Oekraïne zijn ook al grote bedrijven en cruciale infrastructuur doelwit. “Denk bijvoorbeeld aan de rijksoverheid, energiemaatschappijen en banken”, zegt Pim Takkenberg, directeur van cybersecurityspecialist Northwave die internetdreigingen in de gaten houdt. “Die worden aangevallen om ze lam te leggen of uit te schakelen.”

Aanvallers gebruiken daarvoor verschillende methodes. Met DDoS-aanvallen kunnen ze een website onbereikbaar maken door een groot aantal computers opdracht te geven die site te bezoeken. Daarnaast dringen ze binnen in computersystemen door ze te hacken, om daarna data te wissen.

Extra alertheid

Ook bij FERM zijn ze extra alert, zegt directeur Bras. “Wij letten op of incidenten te linken zijn aan Rusland. We scannen dieper en zetten een stap verder om te achterhalen waar iets vandaan komt.” Het merendeel van de bedrijven in de haven is nog niet aangesloten bij FERM, en dat baart Bras zorgen. “Die krijgen nu geen dreigingsinformatie. Ze zijn vaak kwetsbaarder voor hacks dan dat ze zich zelf realiseren.”

Lees het hele artikel bij de NOS.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht