Er zijn deze week opnieuw een kleine 50 websites aan de FERM Blacklist toegevoegd, dus ook in de zomermaanden blijft storage spoofing helaas een actueel onderwerp.
In het overzicht van fakes websites zien we deze keer een aantal bekende bedrijfsnamen opnieuw opduiken, maar dan met een licht gewijzigde naam en/of URL. Zo hadden we reeds ‘Nordwegs Tanks Farm & Shipping Company’ in de lijst opgenomen onder https:// nordwegs .com/, maar nu is ook ‘Nordweg Tank Farm & Logistics’ opgedoken, met als website https:// nordwegs .org/. Ook is er een nieuwe variant van HES opgedoken: https:// hestankterminals .eu, terwijl de officiële website https://www.hesinternational.eu/ is.
Let wel, we maken van de fake domeinen bewust geen hyperlinks om de websites niet te helpen in hun Google-ranking, dus je kunt de URL het beste even kopiëren en zonder spaties in de browserbalk plakken als je de sites eens na wil lopen. Het gaat hier weliswaar in beide gevallen om een HTTPS-domein, maar het is toch vrij eenvoudig als namaak te herkennen. Bekijk daarom ook onderstaande video over het checken van een HTTPS-certificaat.
Een ander ‘mooi’ voorbeeld van een website die goed te herkennen is als namaak, is het nieuw toegevoegde domein https:// havenkoerier-bv .nl. Klik je namelijk rechts bovenin op het Nederlandse vlaggetje om de taal van de website te switchen, dan verandert ‘Home’ in ‘Huis’ en ‘Fleets & Vessels’ doodleuk in ‘En vissersschepen’. Daarnaast tref je overal de bekende red flags van een fake website, zoals slechte grammatica en teksten die duidelijk door een vertaalprogramma zijn gegeneerd. Bij contactgegevens vind je bovendien een adres in Krimpen aan den IJssel, maar wel een 010-telefoonnummer, terwijl de ‘Over ons’-tekst spreekt over Rotterdam.
Over tank storage spoofing
Je leest meer over het onderwerp storage spoofing in onze redactionele special, ook te vinden in de hoofdnavigatie boven. In deze serie lees je onder andere hoe je fake websites kunt herkennen, en wat je kunt doen om nepsites offline te krijgen.
Sluit je aan bij FERM
Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.
Participeren in FERM is nu tijdelijk kosteloos uit te proberen!
Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.