Source: FERM

In de voorbije maanden hebben we via de FERM-website en de diverse social media-kanalen veel aandacht voor het onderwerp storage spoofing. Dat is niet voor niets: op de pagina die we ingericht hebben als ‘blacklist‘ van verdachte en onbetrouwbare websites die zich schuldig maken aan deze vorm van fraude, worden wekelijks ten minste tien nieuwe domeinnamen toegevoegd.

Storage Spoofing

Voor wie het begrip nog niet kent: storage spoofing is een verzamelterm voor verkoop van niet-bestaande opslagcapaciteiten en voorraden van grondstoffen en materialen in terminals in het Rotterdamse havengebied.

De doelgroep van deze vorm van oplichterij zijn in de eerste plaats de (inter)nationale ondernemers en potentiële kopers die producten aangeboden worden die niet blijken te bestaan. Daarnaast zijn bedrijven die zelf opslagterminals in het havengebied hebben potentieel slachtoffer van deze vorm van fraude, omdat hun naam en netwerk door cybercriminelen misbruikt kan worden.

Storage Spoofing: FERM Blacklist

De voornaamste les blijft: weet met wie je zaken doet. We zien namelijk dat het aantal oplichters hardnekkig toe blijft nemen. Er worden aan de lopende band nieuwe bedrijfsnamen en websites ontdekt of aan ons gemeld, en onze pagina met verdachte bedrijven wordt met een tempo van zeker tien websites per week aangevuld, vanuit het meldpunt (contact@ferm-rotterdam.nl) en via de monitoring vanuit het Havenbedrijf.

Twijfels over de partij die je benaderd heeft? Pak het Facts & Figures-overzicht van Havenbedrijf Rotterdam erbij, je vindt er de officiële bedrijfsnamen en websites van alle relevante bedrijven in het havengebied. En check de FERM blacklist, mogelijk is de betreffende website of organisatie er al te vinden.

Meer informatie

Er is inmiddels een serie aan artikelen over het onderwerp op de FERM-website verschenen, zowel Nederlands- als Engelstalig. Je kunt ze gemakkelijk vinden via het submenu Storage Spoofing in de hoofdnavigatie van de website. Je leest er onder meer een inleidend stuk over deze vorm van oplichterij (Nederlands | Engels) een interview met de Officier van Justitie (Cybercrime en Digitaal Bewijs) Jacqueline Bonnes (Nederlands | Engels) en reeks tips en adviezen van Information Security Manager Michael Noorlander van internationaal tankopslagbedrijf Vopak (Nederlands | Engels).

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht