Net als ieder jaar staan we in de securitywereld op 2 mei stil bij een goed wachtwoordbeleid en het juist toepassen van wachtwoorden om misbruik te voorkomen. We kunnen het niet vaak genoeg benaderen, toch zeker op World Password Day, maar een gedegen beleid maakt een essentieel deel uit van onze dagelijkse strijd tegen het digitale kwaad. De onderstaande tips geven we je graag mee.
Een bijdrage van Rob Lee, Chief Curriculum Director and Faculty Lead bij SANS Institute
Geef MFA voorrang
Multi-Factor Authenticatie (MFA) is meer dan een extra stap; het is een fundamentele verdedigingslaag. Het zorgt ervoor dat zelfs als een wachtwoord gecompromitteerd is, de extra authenticatie-eisen ongeautoriseerde toegang blokkeren. Onderzoek heeft aangetoond dat MFA bijna alle geautomatiseerde aanvallen kan voorkomen, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is binnen een beveiligingstoolkit.
Gebruik password managers
Het beheren van verschillende wachtwoorden voor elk account kan omslachtig zijn en het kan ertoe leiden dat mensen vaak wachtwoorden hergebruiken. Dit is een riskante praktijk. Wachtwoordbeheerders (password managers) kunnen automatisch complexe wachtwoorden genereren, ophalen én opslaan. Dit helpt bij het bijhouden van sterke, unieke wachtwoorden voor verschillende diensten zonder het gedoe van het onthouden van elk wachtwoord, waardoor het risico op wachtwoordmoeheid en beveiligingslekken effectief wordt afneemt.
“Digitale beveiliging evolueert in de richting van het volledig elimineren van traditionele wachtwoorden. Nieuwe verificatiemethoden (denk aan biometrie, wachtwoordsleutels of zelfs gedragsanalyses) komen steeds vaker voor. Deze technologieën bieden een meer naadloze en veilige manier om accounts te beschermen, wat wijst op een toekomst waarin wachtwoorden overbodig kunnen worden.”
– Rob Lee, Chief Curriculum Director and Faculty Lead bij SANS Institute
Schakel over op langere wachtzinnen
Hoewel complexe wachtwoorden goed zijn, zijn lange wachtzinnen beter. Ze zijn niet alleen moeilijker te kraken door machines, maar ook gemakkelijker te onthouden. Deze kunnen bestaan uit onzinnige woordreeksen met gemixte karakters en bieden een robuust schild tegen brute force aanvallen. De overstap naar wachtzinnen kan de beveiliging aanzienlijk verbeteren zonder aan bruikbaarheid in te boeten.
Omarm de toekomst van wachtwoordloze authenticatie
Digitale beveiliging evolueert in de richting van het volledig elimineren van traditionele wachtwoorden. Nieuwe verificatiemethoden (denk aan biometrie, wachtwoordsleutels of zelfs gedragsanalyses) komen steeds vaker voor. Deze technologieën bieden een meer naadloze en veilige manier om accounts te beschermen, wat wijst op een toekomst waarin wachtwoorden overbodig kunnen worden.
Implementeer Zero Trust-beveiligingsmodellen
Dat werkt volgens het principe dat niemand binnen of buiten het netwerk standaard wordt vertrouwd. Alle gebruikers moeten hun identiteit verifiëren en krijgen alleen toegang tot de bronnen die ze nodig hebben. Deze aanpak verkleint het aanvalsoppervlak en vermindert de risico’s van gecompromitteerde referenties of bedreigingen van binnenuit. | Lees meer over Zero Trust
Meer praktische tips? Kijk dan eens op ferm-rotterdam.nl/cyberhygiene om
met deze laagdrempelige maatregelen de basis op orde te krijgen.
Sluit je aan bij FERM
Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.
Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.
Vind FERM ook op LinkedIn