Nu cyberbeveiliging een hogere prioriteit krijgt voor organisaties in heel Europa is de tijd daar om door middel van een enquête om de gereedheid en het algemene bewustzijn voor de NIS2-richtlijn van de Europese Unie te beoordelen. NIS2 Directive Readiness & Awareness is een initiatief van SANS Institute, maar ook een cruciale stap om inzicht te krijgen in de mate waarin organisaties zijn voorbereid op de uitgebreide veranderingen die deze cyberbeveiligingsregelgeving met zich meebrengt.
Een bijdrage van Dean Parsons, SANS Institute en CEO en Principal Consultant bij ICS Defense Force
Nu de NIS2-richtlijn de reikwijdte zal vergroten en de beveiligings- en rapportage-eisen aanscherpt, is de timing van deze enquête van cruciaal belang om organisaties te helpen bij de uitdagingen en kansen van het immer veranderende cyberbeveiligingslandschap. We zijn immers allemaal getuige van de snelle evolutie qua aanvallen en ontwikkelingen binnen cybersecurity, en de introductie van de NIS2-richtlijn markeert een cruciale vooruitgang in de regelgeving voor cyberbeveiliging.
Het initiatief komt op een belangrijk moment en is bedoeld om organisaties de inzichten te geven die nodig zijn om de nieuwe regelgeving succesvol te doorlopen. Het gaat niet alleen om paraatheid, maar ook om de weg naar een uitgebreide(re) compliance en het versterken van de collectieve verdediging.
De urgentie voor robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen is nog nooit zo duidelijk geweest nu we dichter bij het moment komen dat de NIS2-richtlijn een nationale wetgeving wordt. Door deel te nemen, dragen organisaties niet alleen bij aan onderzoek maar zetten ze ook een belangrijke stap in de versterking van hun verdediging tegen de hedendaagse opkomende cyberbedreigingen. Later dit jaar zal er een uitgebreid rapport volgen zodat organisaties een echte blauwdruk krijgen voor het navigeren door de complexiteit van de NIS2-richtlijn. Terwijl de NIS2-richtlijn de weg bereidt voor het volgende tijdperk van cyberbeveiliging in Europa, blijft we bij SANS Institute vooroplopen en begeleiden we organisaties door deze overgangsperiode met expertise, middelen en bruikbare inzichten. We willen eenieder aansporen om via deze link aan de enquête deel te nemen. Naast deze enquête is er ook een portaal opgezet waar organisaties terecht kunnen voor verdere informatie over de aanstaande richtlijn.
Nu de richtlijn op 17 oktober aanstaande moet zijn omgezet in nationale wetgeving voor alle EU-lidstaten komt dit onderzoek op een belangrijk moment. Het biedt inzichten die veelbelovend zijn om organisaties te sturen in de richting van verbeterde beveiligingsmaatregelen en is een belangrijke poging om te begrijpen waar organisaties staan in hun voorbereiding. In een recent artikel op Tweakers.net valt al te lezen dat deze deadline niet gehaald wordt.
Dean Parsons – SANS Institute
Voorbereiding NIS2
De tijd van afwachten is voorbij: 2024 wordt met de komst van nieuwe wetgeving een absoluut DOEN-jaar voor digitale weerbaarheid. Daarom hebben we een uitgebreide special gemaakt over de Europese NIS-2-richtlijn: wat moet je weten, wat moet je doén – en hoe kan FERM daarbij helpen.
De special is als downloadbare PDF op onze website te vinden. | Tekst: FERM | Opmaak: Europoort Kringen
Een paar handvatten vanuit FERM
Samenvatting van de NIS2:
ferm-rotterdam.nl/samenvatting-nis2
Een Incident Respons Plan met specifieke havenmeldpunten, geschikt als basis voor ‘incidentafhandeling’:
ferm-rotterdam.nl/irp
Een bijdrage van SANS over goed backupbeheer:
ferm-rotterdam.nl/backup
Praktische tips voor het orde krijgen van cyberhygiëne:
ferm-rotterdam.nl/cyberhygiene
Een factsheet over 2FA (multifactorauthenticatie):
ferm-rotterdam.nl/mfa
Sluit je aan bij FERM
Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.
Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.
Vind FERM ook op LinkedIn