Cyberfraude
News 23 oktober 2020

1 op de 5 bedrijven minimaal één keer getroffen door cyberaanval tijdens coronacrisis

Sinds de aanvang van de coronacrisis heeft maar liefst één op de vijf van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberaanval. Een derde van de IT-beslissers geeft dan ook aan dat de investeringen in cybersecurity zijn toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van Motiv ICT Security. De investering in cybersecurity nam gemiddeld toe met 10 procent. Vóór de wereldwijde pandemie reserveerde 17 procent van de organisaties meer dan 10 procent van het IT-budget voor cybersecurity. Inmiddels is dit gestegen naar bijna een kwart (24 procent). Een derde van de IT-beslissers verwacht ook in 2021 meer te investeren in het verhogen van de digitale weerbaarheid. Deze trend laat zien dat organisaties steeds beter doordrongen zijn van de cyberrisico’s en het belang van cybersecurity.

Pandemie maakt Nederlandse bedrijven cyberdoelwit

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de coronacrisis veelvuldig als kans werd aangegrepen door cybercriminelen. Bijna twee derde van de IT-beslissers (65 procent) geeft dan ook aan dat er tijdens de pandemie meer aandacht is geweest voor cybersecurityrisico’s. Toch heeft maar liefst één op de vijf van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberaanval. Bij 13 procent was dat één enkele cyberaanval, bij 8 procent zelfs meerdere aanvallen. Opvallend is dat 15 procent niet weet of de organisatie slachtoffer is geworden van cybercrime.

Bastiaan Bakker, directeur business development bij Motiv: “De investeringen in cybersecurity zijn als gevolg van de pandemie toegenomen, en dat is ook nodig. Bijna een kwart reserveert nu meer dan de geadviseerde 10 procent van de IT-uitgaven voor cybersecurity. Het is belangrijk in de juiste zaken te investeren; mijn advies aan het bedrijfsleven is om te beginnen met het fixen van de basics. De beste tooling heeft namelijk alleen effect wanneer de basis op orde is. Denk hierbij aan een goede virusscanner, endpoint security, multifactorauthenticatie en vulnerability management. Zo wordt het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaarder en houden we digitaal droge voeten.”

Meedoen om de weerbaarheid in de Rotterdamse Haven te verhogen? Sluit je aan bij FERM