World Backup Day
News 30 maart 2018

31 maart: World Backup Day

Source: FERM

Zaterdag 31 maart is World Backup Day. Niet heel handig dit kalenderjaar, een belangrijke 'cyberdatum' in het Paasweekend, maar toch goed om even stil te staan bij het idee achter het jaarlijkse event.

In het eerdere nieuws vandaag over de vindbaarheid van 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden online zien we in World Backup Day een goed bruggetje naar veilig en verantwoordelijk met je data omgaan, zowel privé als zakelijk. Dan hebben we het niet alleen over sterke wachtwoorden, schermvergrendeling en het veilig opslaan van bestanden om te voorkomen dat ánderen bij je data kunnen, maar ook over regelmatig back-uppen om zelf wél over je gegevens te kunnen blijven beschikken.

Dat is precies waar World Backup Day voor staat. De dag is enkele jaren geleden in het leven geroepen om iedereen met een camera, telefoon, tablet, laptop of computer op het hart te drukken om regelmatig een back-up te maken van alle belangrijke gegevens die we op deze techniek opslaan.

Hardware is namelijk relatief goedkoop en wordt eigenlijk enkel maar goedkoper, maar de gegevens die je erop bewaart zijn doorgaans een stuk waardevoller. Je kunt gemakkelijk een nieuwe smartphone of computer aanschaffen, maar belangrijke data is niet zo eenvoudig te vervangen - of dat nou familiefoto's, privacygevoelige persoonlijke gegevens of zakelijke bestanden zijn. En dat is nog los van de potentiële gevolgen van het feit dat je die data niet langer zelf in bezit hebt. Je kunt namelijk te maken hebben met een weigerende computer of een verloren telefoon waardoor je niet meer bij je geliefde bestanden kunt, maar verlies van data kan uiteraard ook het gevolg van phishing-fraude of een ransomware-aanval zijn. 

Zorg daarnaast ook dat je regelmatig je antivirusprogramma’s bijwerkt. Windows-gebruikers moeten updates van Microsoft goed in de gaten houden. Datzelfde geldt voor update van de belangrijkste software. Niet alleen het besturingssysteem, maar ook je browser(s) en andere veelgebruikte programma's. Installeer een goede virusscanner die je systeem ten minste dagelijks check. En lees ook: praktische tips voor cybersecurity.