Keeply

5 tips voor veiliger mobiel internet

- 8 February 2018

We zijn massaal afhankelijk geworden van onze smartphones, ook op het werk. Ga maar eens na hoeveel verschillende apps je op je telefoon gebruikt. Het is net zo’n belangrijke portaal voor je dagelijkse doen en laten online als je pc of laptop, dus het is belangrijk om ook met smartphones en tablets op de hoede te zijn.

Daarom: 5 tips en slimme apps die mobiel internet wat veiliger maken.

1 Stap over op Signal of Tor Messenger voor je berichtjes

Signal is een gecodeerde app voor berichten en gesprekken die een end-to-end codering gebruikt om alle communicatiewegen te beveiligen. De app kan tevens de identiteit van de personen die je berichten stuurt controleren, net als de integriteit van het kanaal dat zij gebruiken.

Tor Messenger is een gecodeerde berichtendienst van de makers van Tor, de populairste gecodeerde internetbrowser ter wereld. Tor Messenger is een chat app die stevig beveiligd is en alle berichten via het Tor Netwerk stuurt. De app ondersteunt transportnetwerken zoals IRC, Google Talk, Facebook Chat, Yahoo en anderen, en laat Off-The-Record (OTR) berichten toe via het Tor-netwerk van computers. Dat is een veilige en gecodeerde manier om privégesprekken te hebben.

2 Privacy voor je telefoontjes? Bel met de Kryptos app

Kryptos is een app voor volledig gecodeerde stemcommunicaties, die gecodeerde VoIP-connectiviteit voor telefoongesprekken over 3G, 4G en Wifi biedt. Kryptos is geen vervanging voor mobiele telefoondiensten, maar garandeert de privacy van met deze app gevoerde gesprekken. Handig!

3 Gebruik NordVPN voor anoniem en vertrouwelijk internetten

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’, een privénetwerk tussen twee of meerdere apparaten. VPN-apps zorgen voor een verbinding waarbij al je internetverkeer versleuteld wordt om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot de informatie die je verstuurt of ontvangt. Je kunt daarmee veilig en anoniem internetten, ook op een openbare wifi.

NordVPN is een VPN-coderingsapp met een reputatie dankzij voorzieningen in veiligheid en is snel en gebruiksvriendelijk. De app creëert omwegen en codeert al het internetverkeer, zodat de verbinding privé en beveiligd is terwijl het gebruik maakt van het kwalitatieve beveiligingsprotocol IKEv2/IPsec.

NordVPN werd ook genoemd in de top 5 van VPN-diensten zoals getest door Webwereld.

4 Vertrouw op Keeply voor je meest waardevolle informatie

Keeply slaat de privémomenten en -informatie van een gebruiker op de telefoon op, zoals notities, foto's en video's, maar ook location pins en credit cards. Keeply biedt een Fake Pin kenmerk, wat werkt als een alternatief wachtwoord. Je kan je telefoon daarmee zo aan nieuwsgierige vrienden of familieleden geven, want zonder het juiste wachtwoord lijkt de app geen inhoud te hebben. Daarnaast maakt de app foto's van iedereen die een foute PIN code intikt en is er een 'face-down lock' functie, wat ervoor zorgt dat Keeply meteen afsluit wanneer het toestel 'face-down' wordt neergelegd.

Een alternatief is Secret Calculator, een vergelijkbare applicatie om privéfoto's, video's, notities, contacten en andere gevoelige informatie op te slaan achter een façade van een onschuldig-ogende rekenmachine app.

5 Pas op met gratis software

Tot slot: pas op met gratis software. Gratis apps vormen een risico, omdat ze privacygevoelige informatie kunnen verzamelen en zelfs doorspelen. Ze hebben namelijk vaak het verkopen van data als verdienmodel en bovendien zijn in-app advertenties kwetsbaar om als transport van malware ingezet te worden. Het is daarom slim om op een tablet zo min mogelijk apps te installeren.

Uit de doos is een iPad bijvoorbeeld al goed beveiligd. Als je er een wachtwoord op zet en updates blijft installeren, is het een moeilijk doelwit voor cybercriminelen. Maak het hen niet gemakkelijker met allerlei gratis applicaties die je eigenlijk niet nodig hebt.

Lees ook: de Top Tien van zwakke plekken op websites