autonome schepen

Autonome schepen in 2030?

- 5 June 2018

Halverwege de negentiende eeuw telde de bemanning van een vrachtschip zo'n tweehonderd man. Tegenwoordig werken er op de kolossale containerschepen nog maar tien tot twintig mensen. En rond 2030 moeten de eerste ‘spookschepen’ de oceanen oversteken. Volledig onbemand!

Digitalering 

We richten ons bij FERM op de invloed van digitalisering en focussen daarbij op cybersecurity en informatieveiligheid om ons te helpen om de Rotterdamse Haven veilig en digitaal weerbaar te maken én houden. Die invloed begint bij de dagelijkse bedrijfsvoering en vraagt daarom vooral in het hier en nu adequaat handelen en een goede voorbereiding op wat komen gaat. Maar soms is het interessant eens wat verder te kijken. Waar brengt de verregaande digitalisering van de Haven ons bijvoorbeeld in de komende tien, twaalf jaar? Bij een wereld van onbemande vrachtschepen, als we de scheepsvaartexperts mogen geloven.  

Autonome schepen

Nog even en je kunt ze de haven zien binnenvaren: robotschepen zonder bemanning. Maar de schepen van de toekomst kunnen zich niet alleen zelf besturen, ze zijn ook schoner en groter. De Havenkrant zette de trends op een rijtje, van schone energie tot sterk verbeterde vrachtcapaciteit. Lees het hele artikel in Havenkrant 36.

LEES OOK: Havenbedrijf lanceert Pronto-app voor serieuze efficiëntieverbetering