Autoriteit Persoonsgegevens

'Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de wet'

AP
- 6 July 2018

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak en moet de overtreding zo snel mogelijk beëindigen. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op basis van eigen onderzoek (PDF).

Uit het onderzoeksrapport: 'Het btw-identificatienummer is bedoeld om veelvuldig te worden gebruikt in het zakelijk verkeer. Elke ondernemer, dus ook een zpp’er, is bijvoorbeeld verplicht dit nummer kenbaar te maken aan (potentiële) afnemers door het op zijn facturen te vermelden. Ondernemers die hun diensten online aanbieden zijn sinds 1 juli 2004 verplicht hun btw-identificatienummer op hun website te vermelden. Op deze wijze wordt, via het btw-identificatienummer, het BSN van zelfstandigen in de maatschappij breed verspreid.'

Deadline voor de Belastingdienst: 1 januari 2019

Zzp'ers hebben een btw-identificatienummer gebaseerd op het eigen BSN, wat hen kwetsbaar maakt voor identiteitsfraude. Het BSN is een persoonsgegeven dat in bescherming moet worden genomen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

De deadline voor de Belastingdienst is 1 januari 2019, zo weet RTL-techjournalist Daniël Verlaan op Twitter te melden. Geen klus die binnen een paar maanden geklaard is omdat het 'veel tijd en geld' zal kosten, maar uit een reactie naar Verlaan blijkt dat men voornemens het project goed op te pakken. 

Uit het onderzoeksrapport: 'De AP erkent dat een aanpassing van de bestaande systematiek van het toekennen van btw-nummers aan zelfstandigen tijd en geld kost. Echter, dat doet niet af aan de conclusie dat de huidige werkwijze van de Belastingdienst in strijd is met de wet en bovendien tot gevolg heeft dat het BSN van zelfstandigen breed wordt verspreid, waardoor zij onnodige privacyrisico’s lopen.'

Lees meer over het verwerken van persoonsgegevens.