Havenbedrijf Rotterdam
News 16 maart 2020

Coronavirus: maatregelen Havenbedrijf Rotterdam en veilig thuiswerken

Havenbedrijf Rotterdam heeft laten weten de maatregelen op te volgen die door de overheid zijn aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat betekent dat medewerkers voor zover mogelijk vanaf 13 tot en met 31 maart thuis zullen werken, waar zij uiteraard via telefoon of e-mail bereikbaar zullen blijven.

Daarnaast is het FERM Port Cyber Café van 26 maart aanstaande geannuleerd, evenals de aansluitende Conferentie Cyber Security van de Gemeente Rotterdam.

De operationele dienstverlening loopt door; het Haven Coördinatiecentrum is en blijft 24/7 bereikbaar.

Veilig thuiswerken: aandacht voor informatieveiligheid

De huidige situatie brengt ons op een ander belangrijk punt, namelijk een relevante insteek op het gebied van cybersecurity. Flexwerken – of dat nou thuis, onderweg of ergens op locatie is – heeft namelijk veel voordelen, maar er zijn ook informatieveiligheidsrisico’s aan verbonden: je bent niet in de vertrouwde kantooromgeving en hebt te maken met andere omstandigheden.

Er werken momenteel al veel Nederlanders thuis, en dat zal door voorschriften rond het coronavirus in de komende weken waarschijnlijk alleen maar toenemen. Dat dat niet ten koste hoeft te gaan van de informatieveiligheid, bewijzen deze 8 tips om ook thuis verantwoordelijk met gegevens om te gaan

Wees daarnaast op je hoede voor phishing rond het onderwerp corona, want ook cybercriminelen zijn zich bewust van het coronavirus en zien de onduidelijkheid en hectiek zelfs als uitgelezen kans. Slimme phishing-mails kunnen zeer effectief zijn, zeker als ze inspelen op persoonlijke of collectieve angst. Wees daarom extra alert op berichten die de epidemie als thema misbruiken en bijvoorbeeld pretenderen een stappenplan te hebben, maar ondertussen uit zijn op je inlogs, persoonsgegevens of bedrijfsinformatie. In de afgelopen dagen is het aantal valse mailtjes over het virus vervijfvoudigd, afkomstig van bijvoorbeeld het CDC, verkopers van geneesmiddelen of je eigen management met een ogenschijnlijk logische mededeling. Vooral nu wordt daar volop op geklikt, dus wees alert!