Tekort cybersecurityspecialisten

Cyber Security Raad luidt noodklok over tekort cybersecurityspecialisten

- 25 April 2018

"Het wordt tijd dat we de noodklok luiden", zegt hoogleraar Bibi van den Berg over een tekort aan cybersecurityspecialisten in Nederland. Van den Berg, lid van de Cyber Security Raad (CSR), spreekt in een interview met het Financieele Dagblad over een 'braindrain', doordat specialisten over de grens interessantere aanbiedingen krijgen - waardoor veel studenten cybersecurity naar het buitenland vertrekken.

"We hebben in Nederland een flink tekort aan cybersecurityspecialisten", zegt Van den Berg tegen het FD. "We leiden steeds meer studenten op in cybersecurity. In Delft sprong het aantal studenten in een jaar van 400 naar 1000 en bij mij in Leiden gaat het komend jaar naar verwachting van 150 naar 300. Maar een groot deel vertrekt na de studie naar het buitenland. In Duitsland krijgen postdocs zomaar een riant onderzoeksbudget en een eigen onderzoeksgroep."

"We beginnen er de consequenties van te voelen dat de overheid te weinig investeert in onderzoek. In de EU is afgesproken dat landen in 2020 3% van het nationaal inkomen uitgeven aan onderzoek. Nederland heeft nu al jaren de 2% niet eens gehaald. Voor cybersecurity komt er nu eindelijk extra geld, dat is goed nieuws, maar de omliggende landen investeren veel meer", aldus Van den Berg.

        Lees ook: Minister van Justitie en Veiligheid presenteert Nederlandse Cybersecurity Agenda

Prof.dr. Bibi van den Berg heeft een achtergrond op het snijvlak van techniekfilosofie, regulering en governance. Zij publiceerde over regulering van en in cyberspace, over de balans tussen privacy en veiligheid, en over de inzet van sturing met behulp van technologie (technoregulering). Momenteel werkt zij aan twee grote nieuwe onderzoeksprojecten, een over internationale normen voor statelijke actoren in cyberspace, en een over awareness en resilience bij burgers ten aanzien van cybersecurity.

Het volledige interview met Van den Berg is hier te vinden.

Vind FERM ook op: Twitter | LinkedIn