Cyberzorgen bij IT-beslissers

Cyberzorgen: bijna de helft IT-beslissers Nederlandse bedrijven maakt zich zorgen over cybersecurity eigen organisatie

- 14 September 2018

Uit onderzoek van IT-beveiliger ESET blijkt dat bijna de helft van de IT-beslissers van in Nederland gevestigde bedrijven en organisaties (met minimaal 250 medewerkers) zich zorgen maakt over de cybersecurity van hun werkgever. Een ruime meerderheid noemt een cyberaanval op hun organisatie momenteel niet te voorkomen. De IT-beslissers met cyberzorgen noemen het gebrek aan kennis binnen hun organisatie (46 procent) en de onvoldoende focus op cybersecurity (33 procent) als voornaamste redenen voor hun vrees.

Cyberzorgen

Negen op de tien hebben hun zorgen reeds intern aangekaart. Van de IT-beslissers die zich geen zorgen maken over de cybersecurity, meent 67 procent de beveiliging intern goed op orde te hebben. Ook denkt ruim een kwart van de IT-beslissers zonder zorgen dat hun organisatie geen interessant doelwit is voor internetcriminelen. Datalekken vormen de grootste cybersecuritybedreiging, meent 20 procent van de ondervraagden. DDoS-aanvallen (16 procent) en ransomware (15 procent) staan op plek 2 en 3. Driekwart van de bedrijven met minimaal 250 medewerkers is daadwerkelijk al eens getroffen door een cybersecurityaanval.

Maatregelen

De negatieve gevolgen van cybercriminaliteit kunnen groot zijn. De IT-beslissers maken zich het meest zorgen dat gegevens van klanten op straat komen te liggen (29 procent). Verlies van data (16 procent), imagoschade en het stilvallen van de bedrijfsvoering (beide 14 procent) worden eveneens genoemd. Dave Maasland, CEO ESET Nederland: “Het is al langer bekend dat het onmogelijk is om alle cyberaanvallen te voorkomen. Toch blijkt dat er nog een hoop te verbeteren is om simpelere aanvallen tegen te gaan. De zorgen van IT-beslissers zijn dan ook terecht omdat we vaak zien dat ook grote organisaties de basis aan beveiligingsmaatregelen niet altijd op orde hebben."

“Wel is het goed om te horen dat acht op de tien organisaties continu bezig zijn met de verbetering van hun cybersecurity. IT-beslissers erkennen de noodzaak van voldoende personeel met kennis van zaken die hier vervolgens ook naar handelt. Daarnaast moet er gebruik worden gemaakt van up-to-date software. Het is hoopgevend dat 92 procent van de IT-beslissers zegt dat hun organisatie tegenwoordig voldoende of uitstekend proactief maatregelen neemt om cyberbedreigingen tijdig te signaleren.”

Ook zorgen bij consumenten

Zorgen over cybersecurity en de veiligheid van persoonsgebonden informatie leeft ook onder consumenten, blijkt andermaal uit cijfers van Salesforce Research. Uit een onderzoek onder bijna zevenduizend respondenten wereldwijd blijkt dat bijna 60 procent ervan overtuigd is dat hun persoonlijke gegevens kwetsbaar zijn voor veiligheidslekken, terwijl 54 procent gelooft dat bedrijven die hun data verwerken niet het beste met hen voor hebben. Ruim 90 procent liet weten bedrijven meer te vertrouwen als er helder en ondubbelzinnig over het gebruik van de persoonlijke data wordt gecommuniceerd.

 

LEES OOK: Ruim de helft van 1 miljoen populairste websites overgestapt op HTTPS

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN