Factsheet phishing
News 22 mei 2020

Digital Trust Center Factsheet Covid-19-phishing

Criminelen misbruiken de coronacrisis voor phishing aanvallen; we kunnen daar niet genoeg voor waarschuwen. Lees bijvoorbeeld over de hausse aan corona-gerelateerde phishing templates of het feit dat veel IT van aanbieders van coronasteun niet goed beveiligd is.

Nieuwe trend in phishing

De enorme toename van nieuwsberichten over covid-19 en de bijbehorende veranderingen in de samenleving hebben een nieuwe impuls van cybercriminele activiteiten tot gevolg, weet ook het team van het Digital Trust Center (DTC). "Criminelen grijpen de coronacrisis aan om hun frauduleuze phishing campagnes aan te passen aan de huidige situatie, waarmee ze hopen hun effectiviteit te vergroten."

"Volgens Google is dezer dagen ongeveer 1 op de 5 phishing e-mails gerelateerd aan covid-19, zo’n 18 miljoen e-mails van de 100 miljoen die Gmail dagelijks blokkeert. Veel van deze e-mails kunnen automatisch worden tegengehouden, maar niet allemaal. Omdat het openen van zo’n e-mail schade kan opleveren voor Nederlandse bedrijven, is het van belang een succesvolle phishing poging zo veel mogelijk te voorkomen door deze op tijd te herkennen."

Covid-19-phishing toegelicht

Onderzoeksinstituut TNO ziet dat het doel van deze criminelen grotendeels hetzelfde is gebleven, maar dat voornamelijk de lokmiddelen en tactieken zijn aangepast aan de huidige situatie en de bijbehorende maatregelen en gevoelens. In deze factsheet van het Digital Trust Center worden de verschillende soorten van deze covid-19-phishing uiteengezet, zodat deze makkelijker te herkennen zijn.

Download de factsheet op de website van het DTC (PDF).