Navigate Port of Rotterdam
News 6 juli 2018

Digitalisering Haven Rotterdam: Navigate

Source: Port of Rotterdam

Digitalisering is een belangrijk onderwerp in de Rotterdamse Haven. Niet voor niets deelden we onlangs een mooie vacature bij het DBS/LAB van het bedrijf en schreven we over de lancering van de Pronto-app, een nieuwe applicatie die een belangrijke efficiëntieverbetering betekent voor de circa 30.000 schepen die de Rotterdamse haven jaarlijks aandoen. Deze keer kijken we naar de Navigate, de online tool om routes te plannen.

Digitalisering: Haven 4.0

In een wereld van oprukkende digitalisering zet het Havenbedrijf in op digitale diensten om de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam verder te versterken. De focus ligt op optimalisering van logistieke processen in de haven en van logistieke ketens die via Rotterdam lopen. Doel hiervan is bedrijven te faciliteren, processen efficiënter te maken en daardoor de concurrentiepositie van Rotterdam te versterken. Alleen door te blijven investeren in de infrastructuur wordt de nummer 1-positie van de Rotterdamse Haven op de port infrastructure quality ranglijst van het World Economic Forum behouden. Je leest er meer over in het inzichtelijke artikel dat in maart in NRC verscheen: 'De Rotterdamse Haven wil gaan werken als app'.

Navigate

In de visie van een sterk gedigitaliseerde en op de toekomst gerichte haven passen initiatieven zoals DBS/LAB, Pronto en Navigate uitstekend. Door inzicht te bieden in alle verbindingen die via Rotterdam lopen, maakt het Havenbedrijf het zo eenvoudig mogelijk om de logistieke keten via de haven te organiseren. 

Navigate, ontwikkeld voor bedrijven die hun containervervoer slimmer willen plannen, is voor het eerst gepresenteerd op de vakbeurs Transport Logistic München in mei 2017. De beta versie van de online tool bevatte op dat moment zo'n 550 havens wereldwijd, waaronder ruim 150 Europese inland terminals. Daarnaast telde de bedrijvengids zo'n 1650 bedrijven die in en om de haven van Rotterdam gevestigd zijn. “Navigate biedt daarmee de meest complete routeplanner in zijn soort en maakt het mogelijk om in een paar muisklikken een efficiënte route van A naar B via Rotterdam te vinden”, aldus Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Havenbedrijf Rotterdam ten tijde van de introductie. Inmiddels is Navigate uitgegroeid naar bijna 1500 ports en terminals wereldwijd en ruim 2000 bedrijven in de Rotterdam-regio. 

                      LEES OOK: IGS Logistics Group uit Hamburg breidt netwerk op Rotterdam fors uit. "De                                       Rotterdamse haven wordt met name voor onze Duitse klanten steeds interessanter”, aldus                                                     Harald Rotter, directeur van IGS Intermodal Container Logistics.

Aan de hand van het gekozen vertrekpunt en de gewenste bestemming biedt de routeplanner diverse opties. Per route worden de mogelijke zeeverbindingen en de spoor- of binnenvaartverbindingen naar de bestemming in het achterland gepresenteerd. Op basis van de modaliteit en verwachte transittijd kan vervolgens de meest gunstige optie worden gekozen. Ook is het mogelijk om met één muisklik contact te leggen met de achterliggende bedrijven om bijvoorbeeld een offerte op te vragen.

Navigate in a nutshell:

 

  1. Slim en snel de beste transportroutes vinden via Rotterdam
  2. Vinden en vergelijken van empty depots in Europa
  3. Contact met bedrijven in en rond de haven van Rotterdam
  4. Met een paar clicks meer informatie en offertes opvragen
  5. Eenvoudig in gebruik

 

Kijk voor meer informatie op navigate.portofrotterdam.com. Navigate is een beta website in ontwikkeling, zodat er gaandeweg verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Feedback is daarom van harte welkom.