Haven Rotterdam
News 6 november 2018

Haven Rotterdam test 5G-internet

In het Rotterdamse havengebied hebben KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

5G-technologie

Tijdens tests bij Shell Pernis is met succes 5G-technologie getest, onder andere voor preventief onderhoud van circa 160.000 kilometer aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD-)camera’s en de toepassing van machine learning kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G-technologie ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van augmented reality. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G-netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van het voor deze doeleinden toegewezen testspectrum in de 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruikt gemaakt van de 2300MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse Haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video- en augmented reality toepassingen.

Joost Farwerck, COO en lid van de Raad van Bestuur KPN: “In het industriële 5G Field Lab in de Rotterdamse Haven onderzoeken we samen met Shell en verschillende partners welke waarde we met 5G kunnen creëren. Naast het efficiënter worden van bedrijfsprocessen en het vergroten van de veiligheid is ook het samenspel van de verschillende partijen, die Nederland sterker maken als een verbonden samenleving, zeer waardevol.”

Jos van Winsen, General Manager Shell Pernis: “Voor ons is de Rotterdamse haven een logische plek voor het industrial 5G Field Lab. We verwachten met nieuwe digitale technologieën veel te bereiken op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie en zo onze industrie nog veiliger te maken. Shell neemt met KPN en de partners daarom graag een voortrekkersrol met het industrial 5G Field Lab.”

5G Field Lab in de Rotterdamse Haven

Het 5G-netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productie netwerk van Europa te maken in 2021. Verschillende partners werken hierbij samen, waaronder KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture, ABB, SPIE en het Havenbedrijf Rotterdam. De eerste 5G-toepassingen die worden getest, zijn onder meer een mobiele inspectierobot met 5G, het sneller uitvoeren van kritische inspecties tijdens grote onderhoudsstops met 'slimme 5G helm' en efficiënter industrieel onderhoud dankzij augmented reality. 

De 5G-verbonden helm staat toe dat inspecteurs via beeld en geluid direct in contact staan met experts op afstand, zodat er onmiddellijk besloten kan worden welke reparaties nodig zijn. Dat verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen. Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 kilometer aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren.

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN