Transparantie in cybersecurity
News 6 maart 2019

IT-beslissers: behoefte aan meer uitwisseling dreigingsinformatie en inzage softwarebroncodes is groot

Op de vraag wat het belangrijkste succescriterium is voor samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven voor een digitaal veilige samenleving geeft het merendeel van IT-beslissers aan dat er grote behoefte is aan meer en betere uitwisseling van dreigingsinformatie. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Pb7 Market Research in opdracht van Kaspersky Lab onder 160 IT-beslissers van bedrijven met minimaal 50 medewerkers, en een voor ons platform herkenbare uitkomst. Samen staan we tenslotte FERM, en informatieveiligheid is een onderwerp dat niet alleen binnen een gehele organisatie gedragen moet worden, maar waarin ook tussen organisaties en binnen de gehele sector veel verbetering mogelijk is. 

                   Meld je aan voor het aanstaande FERM Port Cyber Café op 14 maart: IT meets OT

Uit het onderzoek kwam daarnaast naar voren dat er testcentra moeten komen waarin integriteit en veiligheid van technologieproducten beoordeeld kunnen worden. 56 procent van de securitybeslissers denkt dat een keurmerk kan helpen bij meer inzage in de kwaliteit en integriteit van securityproducten. 

Achterdeurtjes sluiten versus bedrijven weren

Nog altijd is de kwaliteit van producten en diensten de belangrijkste reden om te kiezen voor securityleveranciers. Dit argument wordt op de voet gevolgd door de beschikbaarheid van dreigingsinformatie zowel vanuit overheidsinstanties als afkomstig van (technologie)bedrijven. Pb7 Market Research heeft eveneens navraag gedaan naar de kijk van security-beslissers op het weren van niet-Westerse technologiebedrijven. Respondenten hebben alle begrip voor dergelijke overheidsmaatregelen. Tegelijkertijd geeft 64 procent aan dat overheidsinstanties er verstandiger aan doen om zoveel mogelijk ‘achterdeurtjes’ uit te sluiten c.q. de digitale veiligheid op orde te hebben in plaats van het in de ban doen van technologiebedrijven.

“De behoefte aan transparantie in het securitydomein is groot. Niet zo vreemd, want we worden steeds afhankelijker van een veilige digitale infrastructuur. We hebben als industrie nog veel te doen om zowel burgers als bedrijfsleven meer inzage te geven in de integriteit en kwaliteit van onze producten. Kaspersky Lab is goed op weg met ons zogeheten Global Transparency Initiatief waarbij we klanten in samenwerking met onafhankelijke partijen inzage geven in onze softwarebroncodes,” vertelt Martijn van Lom, General Manager Northern Europe van Kaspersky Lab.

Over het onderzoek

Het online onderzoek van Pb7 Market Research is uitgevoerd in februari 2019 onder 160 organisaties met minimaal 50 medewerkers. Alle sectoren zoals industrie & handel, de financiële sector, overheidsinstanties en zakelijke dienstverleners zijn hierin vertegenwoordigd. De uitkomsten werden ter discussie gesteld tijdens een veiligheidsdebat met onder andere Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, Clingendael onderzoeker Sico van der Meer en Ernst-Jan Stigter, Voorzitter van Nederland ICT. Dat debat vond gisterenavond plaats in het BIM-huis in Amsterdam.

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN | FACEBOOK