Kaspersky Hybrid Cloud Security
News 13 december 2018

Kaspersky Lab lanceert beveiligingsoftware voor hybride cloudomgeving

Source: Kaspersky

Kaspersky Lab breidt het portfolio van virtualisatiesoftware uit voor de beveiliging van hybride cloudomgevingen met de lancering van Kaspersky Hybrid Cloud Security. Deze nieuwe generatie beveiligingssoftware is geschikt voor zakelijke omgevingen waar cloudplatformen van zowel Microsoft Azure als Amazon Web Services (AWS) worden ingezet. De oplossing is bedoeld voor de beveiliging van zowel data als applicaties in de publieke cloud.

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Kaspersky Hybrid Cloud Security beschermt applicaties en data in fysieke, virtuele en cloud workloads. Dankzij de API-gebaseerde integratie met zowel Amazon Web Services (AWS) als het Microsoft Azure cloudplatform kunnen organisaties alles beveiligen wat ze laten landen op deze cloudplatformen.

Kaspersky Hybrid Cloud Security beschermt multicloudomgevingen tegen cyberdreigingen dankzij een geïntegreerde regie, system hardening, bescherming van de workload en zelflerende beveiligingssystemen.

Zichtbaarheid is de kern

Organisaties die migreren naar een publieke cloudomgeving krijgen te maken met complexe trajecten om de beveiliging van diverse systemen op één lijn te krijgen. Er is veelal sprake van een uiteenlopend aantal virtuele omgevingen zowel op eigen locaties als in een publieke cloudomgeving. Zelfs na de migratie naar een cloudomgeving, is het een hele uitdaging om zicht te houden op alle cloudvarianten.

Kaspersky Hybrid Cloud Security biedt één console in de cloud. Daarmee houden IT-beveiligingsteams volledige zichtbaarheid en controle op toegangsrechten van data, ongeacht of deze op locatie of in de publieke cloud worden opgeslagen. Dat zorgt voor integratie van verschillende beveiligingsmethodes van alle virtuele infrastructuren. Daarmee kan veel sneller en adequater gereageerd worden op cyberdreigingen. IT-beveiligers zijn met de console in staat te bepalen welke medewerkers toegang krijgen tot bedrijfsdata ongeacht de (cloud)plek waar deze gegevens beschikbaar zijn. Beveiligingsmeldingen kunnen vanaf één plek ingesteld worden. Daarmee is alles goed in beeld voor een optimale beveiliging.

Robuuste databescherming voor cloudvarianten

Leveranciers van cloudtechnologieën zijn voortdurend bezig de beveiliging en betrouwbaarheid van hun platformen te verbeteren. Toch blijft databescherming één van de grote zorgen voor cloudgebruikers. Het aantal risico’s wordt alleen maar groter. De beveiligingsmogelijkheden voor een zogeheten cloud-native omgeving voldoen niet altijd aan de eisen van organisaties. Uiteindelijk is het bedrijf dat gebruik maakt van de cloudtechnologie verantwoordelijk voor de bescherming van de infrastructuur, ook als die door Microsoft of Amazon wordt beheerd.

Om aan de beveiligingseisen van grote organisaties te voldoen, beschikken de verschillende beschermingslagen binnen Kaspersky Hybrid Cloud Security – waaronder anti-ransomware en gedragsdetectie – altijd over de nieuwste dreigingsinformatie. Ook biedt Kaspersky Hybrid Cloud Security bescherming op basis van machine learning, waarmee beveiligingssystemen potentiële dreigingen kunnen onderscheppen, blokkeren en uitschakelen voordat ze bedrijfsdata en -systemen kunnen treffen. Kaspersky Hybrid Cloud Security bevat verder exploitatiepreventie, een assessment voor kwetsbaarheden en automatisch patchbeheer. Daarmee worden zwakke plekken in de cloudinfrastructuur direct opgespoord en zo nodig voorkomen.

Steeds meer bedrijven doen een beroep op de cloud. Uit Kaspersky Lab onderzoek blijkt dat inmiddels 66 procent van grootzakelijke organisaties een hybride cloudinfrastructuur gebruikt. In het midden- en kleinbedrijf is dat zo’n 49 procent. De inzet van een hybride cloudomgeving gaat gepaard met beveiligingsproblemen door gebrekkige zichtbaarheid op de verschillende cloudplatformen. De ingebouwde beveiliging van de publieke cloudtechnologie is gericht op het beschermen van de cloud zelf in plaats van de bedrijfsdata en applicaties die mogelijk aangetast kunnen worden voordat gegevens het beschermde gebied binnen de cloud hebben bereikt.

"Steeds meer organisaties kiezen voor een cloudinfrastructuur als onderdeel van hun digitale transformatieproces. Daarbij is beveiliging van bedrijfskritische gegevens en systemen van vitaal belang”, zegt Harco Enting, General Manager van Kaspersky Lab Benelux. “Met onze investering in betere beveiliging van publieke cloudplatformen, krijgen organisaties de gelegenheid om op een verantwoorde manier te kiezen voor een cloud-native strategie. Daarbij worden applicaties en data van meet af aan ontwikkeld op basis van cloudtechnologie van bijvoorbeeld AWS en Microsoft Azure. Werken vanuit de publieke cloud is dan volledig verantwoord.”

Uitfasering Kaspersky antivirussoftware

In het voorjaar schreven we over het besluit van het kabinet om het gebruik van Kaspersky antivirussoftware uit te faseren voor het Rijk. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter is na grondig onderzoek van mening dat de overheid dat besluit moet heroverwegen. Hij is tot de conclusie gekomen dat de voorzorgsmaatregel van de overheid schadelijk is voor alle betrokken partijen. Volgens De Winter is de argumentatie voor de maatregel ongegrond en doet de overheid zichzelf hiermee te kort door niet langer een beroep te doen op de kennis en expertise van Kaspersky Lab voor een veiliger digitale samenleving.

“Nederland heeft forse ambities op het gebied van innovatie en informatiebeveiliging. Dat legt de lat hoog om zware beslissingen zeer zorgvuldig en goed gemotiveerd te nemen. Kaspersky Lab gaat serieus met angsten van spionage en sabotage om. Het deze week geopende Transparency Center in Zurich is een effectieve manier om zowel op basis van feiten als emotie zorgen weg te nemen. Dat antivirussoftware diep in een systeem zit, betekent niet automatisch dat uitgebreide toegang voor spionage en sabotage mogelijk is. Verplichte controlemaatregelen bij overheden en bedrijven en uitgebreide toetsing van de software maken alle risico’s beheersbaar.

Kaspersky Lab bewijst bij herhaling en voortduring dat software en procedures – wat beveiliging betreft – in de haak zijn. Het loopt daarmee op veel leveranciers voor. Toch is dat op zichzelf niet bijzonder, want toetsbare kwaliteit hoort bij inkoop van software de norm te zijn. Alles bij elkaar genomen zou een heroverweging van het genomen besluit rechtvaardig en in ieders belang zijn,” concludeert Brenno de Winter.

Het gehele onderzoeksrapport van De Winter is terug te vinden op zijn website.

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN