Laat Je Niet Hack Maken

Laat Je Niet Hack Maken

- 25 January 2018

Hackers, wat zijn dat nou eigenlijk? En welke concrete bedreigingen zijn er in het dagelijkse (digitale) bestaan, ook los van onze verantwoordelijkheden op kantoor?

In onze strijd tegen cybercriminaliteit en onze activiteiten om bewustzijn te verhogen willen we dat soort basisvragen nog wel eens overslaan. We houden ons bijvoorbeeld bezig met de organisatie van een beveiligingsplan op bedrijfsniveau, nieuwsvoorziening rond internationale ransomware-aanvallenbeveiligingslekken in computersystemen of grootschalige oplichtingspraktijken zoals storage spoofing, inmiddels zelfs een aparte afdeling op onze website. Maar dan veronderstellen we al heel wat basiskennis, terwijl niet iedereen van de beginsels van cybersecurity op de hoogte is. Daarom juichen we ieder initiatief toe dat zich als doel stelt om het informatiebewustzijn over digitale dreigingen te verhogen door de kennis bij die basis aan te pakken. Awareness is tenslotte een belangrijke eerste stap!

Vandaag besteden we daarom graag aandacht aan de recente lancering van laatjeniethackmaken.nl, een handleiding om beter voorbereid én beschermd te zijn in een online wereld waarin hackers en cybercriminelen op de loer liggen. Onze gedigitaliseerde economie maakt dat we steeds vaker online te vinden zijn, zowel zakelijk als privé. De voordelen van altijd en overal toegang hebben tot informatie zijn talrijk, maar dat moderne landschap komt ook met nadelen en risico's. 

Stappenplan

De website laatjeniethackmaken.nl is samengesteld door professionele hackers, waaronder IT-specialist Sijmen Ruwhof die we bij FERM al eerder spraken over phishing en andere digitale dreigingen.

De online handleiding legt op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit hoe je jezelf beschermt tegen hackers. Het team achter laatjeniethackmaken.nl onderschrijft het belang van awareness: ‘het meeste gevaar ontstaat doordat veel mensen een gebrekkige kennis van computers en het internet hebben’. De kans dat je doelwit bent van een poging tot cyberfraude wordt daarbij nergens overschat, maar dankzij handige tips en inzichten wel een stukje kleiner gemaakt. Wat de website simpelweg beoogt, is om je te helpen om het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk te maken.

Kijk daarom vooral eens rond op laatjeniethackmaken.nl. Je vindt er basisinformatie over hackers en hun tactieken, tips over het belang van virusscanners, software updates en sterke wachtwoorden, en adviezen die je helpen om te gaan met openbare wifi-netwerken, phishing en onveilige websites.

Zet ook de vólgende stap

Informatiebewustzijn is een belangrijke eerste stap naar informatieveiligheid. Het valt daarom iedereen aan te raden om een website zoals laatjeniethackmaken eens door te nemen. Maar die handleiding garandeert geen honderd procent veiligheid, zoals op de website te lezen valt. Dat kan ook niet, het internet is -gelukkig- niet met een hek afgesloten en cybersecurity is geen los product waarmee je alles afdicht en beschermt.

Informatieveiligheid vraagt niet om één oplossing, maar om een 360 graden-aanpak. Zeker in een moderne bedrijfsomgeving, waarin de risico's en de potentiële gevolgen veel groter zijn. De techniek, de medewerkers, de organisatie én de procedures: alles moet daarom langs dezelfde meetlat gelegd worden. Hoe is het in jouw organisatie gesteld met het informatiebewustzijn? Test het kosteloos met onze Awareness Test.