FERM Port Cyber Café
News 14 februari 2019

Meld je aan voor het volgende Port Cyber Café op donderdag 14 maart: ‘IT meets OT’ (part 1)

Op donderdag 14 maart aanstaande komen we vanuit FERM weer samen voor een nieuwe editie van het Port Cyber Café in Theater Walhalla in Rotterdam. Deze nieuwe editie staat in het teken van de relatie tussen ICT en de fysieke infrastructuur (‘operations technology’): ‘IT meets OT’. Het is tevens de eerste bijeenkomst van een tweeluik, want dit belangrijke thema zal na de zomervakantie een vervolg krijgen.

In dit eerste deel hebben wij de navolgende interessante onderwerpen voor jullie.

Hack Car Infotainmentsysteem

Één van de geïdentificeerde cyberdreigingen van het NCSC is de kwetsbaarheid van IoT. Daan Keuper van Computest illustreert dit doordat zij auto’s van de Volkswagen Group hebben gehackt door gebruik te maken van de kwetsbaarheden in het infotainmentsysteem. Ethical hackers geven antwoord op de vraag: Hoe kwetsbaar zijn auto’s eigenlijk? En ook, hoe verhouden de kwetsbaarheden van deze auto’s zich tot kwetsbaarheden van IoT in de haven? 

Computest vertelt meer over hoe zij Volkswagen hebben benaderd met de gevonden kwetsbaarheden en wat hun reactie was. Toegelicht wordt waarom het belangrijk is om een responsible disclosure-proces in te richten en hoe je dit kan doen.

Digitalisering: Security in Kritische Infrastructuur (‘De Brug’ simulatie)

Het tweede gedeelte van de bijeenkomst wordt verzorgd door Leo Freriks en Freek Marks van Siemens. Onze wereld digitaliseert in hoog tempo en alles raakt met elkaar verbonden. Dit zien wij in ons dagelijks leven, maar ook in productieprocessen, het elektriciteitsnetwerk of de mobiliteitsinfrastructuur of met andere woorden onze kritische infrastructuur. Om de uitwisseling van data mogelijk te maken worden onze systemen open en toegankelijk gemaakt, met standaard protocollen en interfaces. Als dat gebeurt zonder goed na te denken over beveiliging, oftewel cybersecurity, dan levert dat kwetsbaarheden op. Kritische data of informatie kan worden gestolen, processen kunnen ongewenst worden beïnvloed, of de toegang tot kritische systemen kan worden ontzegd. 

De simulatie van de brug is bedoeld om bewustwording te creëren dat kwetsbaarheden niet alleen in het domein van de IT systemen aanwezig zijn, maar juist ook in het domein van de industriële automatisering. In een wereld waarin IT en OT convergeren is het van belang om na te denken hoe we tot maatregelen komen, die ons in staat stellen de voordelen van de digitale wereld op een veilige en beheersbare wijze te ontsluiten.

Uiteraard staat de bijeenkomst weer onder begeleiding van onze moderator Chris van ’t Hof. 

Details

Locatie: Theater Walhalla, Foyer, ingang: Veerlaan 11, Rotterdam.
Inloop vanaf 15.45 uur, start 16.00 en einde 18:00 uur

Aanmelden

We hopen je op donderdag 14 maart van harte welkom te heten. Aanmelden kan per e-mail via ons nieuwe e-mailadres speciaal voor de Port Cyber Cafés: aanmelden@ferm-rotterdam.nl

Meer informatie over de Port Cyber Cafés en de verslagen van de eerdere bijeenkomsten vind je via deze link.

VIND FERM OOK OP LINKEDIN | TWITTER | FACEBOOK |