Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek

Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018: veel zorgen, weinig actie

- 2 October 2018

Nederlanders maken zich nog steeds zorgen om hun online veiligheid thuis, zo blijkt uit de 2018-editie van het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek. De mate van bezorgdheid is stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar: in 2017 maakte 46 procent zich zorgen over hun online veiligheid, in 2018 ligt dit percentage op 44. Het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 is een trendonderzoek naar awareness in opdracht van de NCTV en het initiatief Alert Online.

Awareness

Men schat de kans om zélf slachtoffer van cybercrime te worden laag in, terwijl een grote meerderheid van de Nederlanders weleens te maken heeft gehad met cybercrime. Eenmaal geconfronteerd met een vorm van cybercrime wordt mondjesmaat actie ondernomen.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: “Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. De gevaren online zullen de komende jaren alleen maar toenemen, dus we moeten onszelf ook beter beveiligen. Mensen mogen van mij als minister verwachten dat ik, samen met al mijn collega’s en het bedrijfsleven, ervoor zorg dat de Nederlandse maatschappij digitaal op orde is. Maar sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien, back-ups maken, dat moeten mensen echt zelf doen. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!

Cybercrime raakt bijna driekwart Nederlanders

Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt weinig gevaar te lopen thuis. Zo maakt 45 procent zich nooit zorgen om identiteitsfraude en is 39 procent niet bezorgd om een cyberaanval. Dat deze relatieve onbezorgdheid niet terecht is, blijkt uit het feit dat maar liefst 74 procent van de Nederlanders thuis weleens te maken heeft gehad met een vorm van cybercrime. In 2017 was dat nog 65,6 procent.

De drie meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), benaderd worden met een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent) en het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent). De grootste risico’s worden door Nederlanders gezien in het openen van een (foute) hyperlink of bijlage in een e-mail, het downloaden van bestanden op internet en het gebruikmaken van een openbare computer.

Slechts helft Nederlanders neemt maatregelen

Nederlanders zijn tamelijk hardleers als het gaat om het nemen van maatregelen om zichzelf online te beveiligen. De helft van de getroffen Nederlanders geeft aan helemaal niets te hebben gedaan nadat ze thuis zijn getroffen door cybercriminaliteit. De drie meest populaire beveiligingshandelingen die men onderneemt zijn: antivirussoftware installeren (43 procent), wachtwoorden complexer maken (31 procent) en het controleren van websites op HTTPS (31 procent). Nederlanders hebben niet de wil om hun online veiligheid te verbeteren: bijna vier op de tien willen dit niet. Bijna driekwart (71 procent) acht zichzelf hier trouwens wel verantwoordelijk voor, zo blijkt uit het onderzoek.

Oktober: Europese Maand van de cyberveiligheid

Het verbeteren van het cybersecuritybewustzijn van Nederlanders staat in oktober centraal tijdens de Europese Maand van de cyberveiligheid. Deze maand wordt door het initiatief Alert Online en andere partijen aangegrepen om aandacht te vragen voor veilig online gedrag. Zo opende Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib op 1 oktober een Cybersecurity Escape Room voor Tweede Kamermedewerkers. Op 15 oktober start een voorlichtingscampagne om Nederlanders te wijzen op de risico’s in hun online handelen en hoe zij internetcriminaliteit kunnen voorkomen. Kijk voor meer informatie op de website alertonline.nl.

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN