ECSM
News 1 oktober 2020

Oktober is European Cyber Security Month | SIDN Podcastserie rond cyberweerbaarheid

In oktober zet de Europese Unie de schijnwerpers op het belang van cyberveiligheid. De European Cybersecurity Month (ECSM) is de jaarlijkse campagne van de EU gericht op het bevorderen van cybersecurity onder EU-burgers en -organisaties, en op het verstrekken van informatie door middel van bewustmaking en het delen van 'best practices'.

De ECSM-campagne wordt gecoördineerd door het Agentschap voor cyberbeveiliging van de Europese Unie (ENISA) en de Europese Commissie, en wordt gesteund door de EU-lidstaten en honderden partners uit Europa en daarbuiten. 

Cybersecurity is een gedeelde verantwoordelijkheid

De ECSM-campagne wordt gecoördineerd door het Agentschap voor cyberveiligheid van de Europese Unie (ENISA) en de Europese Commissie, en wordt gesteund door de EU-lidstaten en honderden partners. Dat zijn onder meer regeringen, universiteiten, denktanks, ngo's, beroepsverenigingen en bedrijven uit de particuliere sector uit Europa en daarbuiten. Het EU-agentschap voor cyberbeveiliging coördineert de organisatie van de ECSM-campagne door op te treden als "hub" voor alle deelnemende lidstaten en EU-instellingen, en door deskundige suggesties te doen, samenwerkingen te genereren en gemeenschappelijke berichtgeving te bevorderen onder de burgers, bedrijven en overheidsdiensten van de EU. 

Sinds de eerste editie in 2012 heeft de Europese cybersecuritymaand als doel partijen uit heel Europa samen te brengen onder de slogan 'Cybersecurity is a Shared Responsibility' om zich te verenigen tegen cyberdreigingen. Elk jaar bevordert de campagne niet alleen een veiliger gebruik van het internet voor de EU-burgers, maar de organisatoren stellen ook de kennis en de instrumenten ter beschikking om dat te kunnen doen. Het Agentschap publiceert hulpmiddelen en naslagwerk en geeft deskundig advies over verschillende cybersecurityonderwerpen voor het publiek in de lidstaten.

‘Think Before U Click’ #ThinkB4UClick

'Think Before U Click' is het officiële motto van ECSM 2020. Het programma richt zich namelijk specifiek op twee thema's om mensen te helpen bij het identificeren van en voorbereid zijn op cyberdreigingen.

Het eerste thema, 'Digital Skills', geeft informatie over e-privacyzaken zoals bescherming van persoonsgegevens, cyberpesten en cyberstalken. Het tweede thema, 'Cyber Scams', deelt inzichten in huidige en potentiële cyberbedreigingen zoals phishing, zakelijke e-mailcompromissen en online shopping fraude. Vanuit die insteek biedt de campagne rapporten, events en activiteiten zoals trainingen, strategieconferenties, presentaties en meer. We lichten er hieronder een aantal van uit, verspreid over de oktobermaand.

Thema's: cyberfraude en digitale vaardigheden

Het eerste thema, 'Cyber Scams', geeft inzicht in de huidige en potentiële cyberdreigingen om het grote publiek en bedrijven te helpen de risico's te minimaliseren. COVID-19 heeft bijvoorbeeld geleid tot een toename van de e-commerce, wat de bezorgdheid over de veiligheid van gegevens en online betalingen heeft aangewakkerd. De activiteiten in dit thema zijn gericht op phishing, zakelijke e-mailfraude en online winkelfraude. De inzet van deze boodschap is om gebruikers aan te moedigen om zich meer bewust te zijn van cyberoplichterij bij het uitvoeren van zakelijke en persoonlijke online transacties.

Het tweede thema, 'Digitale Vaardigheden', presenteert educatieve activiteiten die het grote publiek moeten informeren over internetveiligheid. COVID-19 krijgt ook daarbij speciale aandacht, want de pandemie heeft de digitalisering van het dagelijks leven bevorderd. Deze nieuwe, hypergekoppelde wereld vereist een bewustzijn van de huidige vaardigheden voor burgers om op de hoogte te blijven van de trends en om veilig online te zijn. Het thema omvat e-privacy-aangelegenheden zoals de bescherming van persoonsgegevens, cyberpesten en cyberstalken. De voornaamste focus in de tweede helft van oktober is het belang van cyberhygiëne en het vaststellen van 'good practies' online, zoals we bij FERM bijvoorbeeld uitgelicht hebben op ferm-rotterdam.nl/thuiswerken.

Kijk voor aanvullende informatie en het volledige programma op cybersecuritymonth.eu.

SIDN Podcastserie ‘Maak jouw bedrijf cyberweerbaar’

Ook de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) sluit zich aan bij de European Cyber Security Month. In oktober starten ze met een driedelige podcast-serie voor mkb-ondernemers onder de noemer ‘Maak jouw bedrijf cyberweerbaar’. Daarin krijg je veel praktische tips voor mkb’ers. In deze serie onderzoeken ze onder leiding van onze vaste FERM Port Cyber Café-moderator Chris van ’t Hof wat mkb’ers moeten weten en kunnen doen om hun bedrijf weerbaar te maken voor aanvallen:

  • In aflevering 1 bespreken ze met ethisch hacker Ricky Gevers hoe een cyberaanval in zijn werk gaat en hoe je deze kunt herkennen.
  • In aflevering 2 vertellen Jos Slootstra, eigenaar van DACON ICT, en Alex Wijhe, cybersecurityexpert bij SIDN, welke impact een cyberaanval heeft op een bedrijf en wat je kunt doen als je getroffen wordt.
  • In aflevering 3 gaan ze in gesprek met Gerard de Weerd, ondernemer en directeur binnen de Solimas groep, en Daisy Rasing, cybersecurityexpert bij SIDN en geven we tips hoe ondernemers kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van een hacker.

 

De drie afleveringen van de SIDN Podcast zijn te vinden op anchor.fm.