Digital Transformation Index

'Opkomende markten digitaal gezien meest volwassen, digitale transformatieprogramma’s bij organisaties vaak nog in kinderschoenen'

Dell Technologies
- 30 January 2019

Business leaders onthullen grote achterstand in transformatie wereldwijd, zo blijkt uit de laatste Digital Transformation Index met 4.600 ondervraagde business leaders uit meer dan 40 landen. Ondanks de genadeloze snelheid van disruptie, laat de laatste Dell Technologies Digital Transformation Index (DT Index) zien dat veel digitale transformatieprogramma’s bij organisaties nog steeds in de kinderschoenen staan.

Ondervraagde business leaders wereldwijd onderbouwen die bevinding; 78 procent geeft aan dat digitale transformatie meer wijdverspreid zou moeten zijn in hun organisatie (in Nederland is dat 74 procent). Ongeveer de helft van de organisaties (51 procent) verwacht dat zij moeite zullen hebben om binnen vijf jaar te voldoen aan veranderende eisen van klanten (Nederland: 35 procent), en bijna één op de drie (30 procent) is bezorgd dat zij in de komende vijf jaar achterop raken (Nederland: 27 procent).

Digital Transformation Index

Om de inspanningen van organisaties op het gebied van transformatie te classificeren, heeft Dell Technologies met Intel en Vanson Bourne 4.600 business leaders wereldwijd ondervraagd (directeur tot C-level) van middelgrote tot grote bedrijven, waaronder een groot aantal in Nederland.

Het onderzoek toont ook aan dat opkomende markten het meest digitaal volwassen zijn, waarbij respectievelijk India, Brazilië en Thailand de lijst aanvoeren. Dit in tegenstelling tot ontwikkelde markten die achterop raken: Japan, Denemarken en Frankrijk scoren het laagst op digitale volwassenheid. Voor de (ontwikkelde) EMEA-regio eindigt Nederland samen met Zwitserland op de vier na laagste positie met een maturity score van 41, net één plek boven België (maturity score van 39).

Organisaties in opkomende markten zijn bovendien vaker zelfverzekerd (53 procent) over hun kans om als ‘disruptor’ de gevestigde orde uit te dagen (in plaats van dat zij zelf door anderen wakker worden geschud), in tegenstelling tot slechts 40 procent van de organisaties in ontwikkelde landen.

Dell benchmarkt 2018 ten opzichte van 2016

Deze tweede Dell Technologies Index borduurt voort op de eerste DT Index uit 2016. Vergelijking van de scores met die van twee jaar geleden maakt duidelijk hoe traag het digitale proces vordert. Veranderingen volgen elkaar in vlug tempo op en organisaties hebben moeite om dat tempo bij te houden. Ondanks dat het percentage Digital Adopters is gegroeid (van 14 naar 23 procent wereldwijd), blijft het percentage Digital Leaders wereldwijd onveranderd (5 procent). Nog steeds behoren bijna vier op de tien organisaties wereldwijd (39 procent) tot de twee onderste groepen van de benchmark voor digitale volwassenheid, de Digital Laggards en Digital Followers.

“In de nabije toekomst moet elke organisatie een digitale organisatie zijn, al laat ons onderzoek zien dat de meerderheid nog steeds een lange weg te gaan heeft”, zegt Michael Dell, Chairman en CEO van Dell Technologies. “Organisaties moeten hun technologie moderniseren om te kunnen profiteren van de ongekende kans die digitale transformatie biedt. Het is nú tijd om actie te ondernemen.”

Belemmeringen voor digitale transformatie

De onderzoeksresultaten suggereren dat business leaders zich op de rand van een vertrouwenscrisis bevinden, waarbij 91 procent wordt belemmerd door aanhoudende obstakels in hun transformatie (Nederland: 95 procent).

De vijf vaakst genoemde belemmeringen op weg naar digitale transformatie zijn:

  • Gebrek aan budget en/of middelen (Nederland: 35 procent)
  • Gebrek aan samenhangende digitale strategie en visie (Nederland: 34 procent)
  • Zorgen over privacy van data en cybersecurity (Nederland: 32 procent)
  • Gebrek aan steun van topmanagement (Nederland: 30 procent)
  • Onvolwassen digitale cultuur: gebrek aan afstemming en samenwerking (Nederland: 26 procent)

 

LEES OOK: 'Onbekende cyberaanval in 2019 grootste vrees van IT-beslissers'

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN | FACEBOOK