Port Defender Rotterdam

Port Defender Rotterdam: driedaagse havenbeschermingsoefening in Rotterdamse haven

Port of Rotterdam
- 4 April 2019

Schrik niet als je de komende week een grootschalige aanwezigheid van onder meer Marine, Luchtmacht en Kustwacht aantreft in het Rotterdamse havengebied. Onze haven vormt vanaf maandag 8 april namelijk drie dagen het toneel van een forse havenbeschermingsoefening: Port Defender Rotterdam.

Port Defender Rotterdam

Tijdens de oefening trainen de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Dienst Speciale Interventies (DSI), de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen, zodat er bij een groot (openbare orde) incident of acute terrorismedreiging snel en adequaat kan worden opgetreden.

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl speciale eenheden van het Korps Mariniers en politie een door terroristen gekaapt schip moeten bevrijden, krijgen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst ieder hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

Havenbescherming

Het uiteindelijke doel is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming. Port Defender wordt voor de vierde keer gehouden. Door verschillende dreigingsscenario´s met elkaar te integreren, ontstaat er een zo realistisch mogelijke oefening en krijgen de deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermings- oefeningen uit. Je vindt de video van de vorige oefening op deze Facebook-pagina van de Koninklijke Marine.

Gedurende de oefening wordt er tussen 8 en 11 april in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven, Waalhaven en Katendrecht gebruik gemaakt van transportvliegtuigen, helikopters, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening beperken de overlast voor omwonenden en bedrijven zoveel als mogelijk. 

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN | FACEBOOK