FERM versleuteld webverkeer

Ruim de helft van de 1 miljoen populairste websites overgestapt op HTTPS

- 12 September 2018

Inmiddels is meer dan de helft van de 1 miljoen populairste websites ter wereld overgestapt op een beveiligde verbinding met een HTTPS-domein, zo laat beveiligingsonderzoeker Scott Helme weten. Afgelopen maand ging het percentage voor het eerst door de 50 procent, een half jaar geleden was dat nog slechts 38 procent. 

HTTP of HTTPS

Een beveiligde website heeft een Secure Sockets Layer of SSL-certificaat, wat betekent dat er een veilige verbinding is tussen de server en de bezoeker. De url van websites met een SSL-certificaat begint met HTTPS - in tegenstelling tot alleen HTTP - en heeft een klein symbooltje in de vorm van een slotje in de linkerbovenhoek van de browser (in de url-balk). Dat is in Chrome het kleine groene slotje.

Dat wil overigens niet zeggen dat HTTP altijd onbetrouwbaar is, en dat alle HTTPS-omgevingen per definitie wèl veilig zijn. Het kan zijn dat een organisatie nog niet toegekomen is aan de overstap op HTTPS, al wordt die kans steeds kleiner. Daarnaast kunnen SSL-certificaten tegenwoordig op de zwarte markt worden gekocht. Met andere woorden, ook websites met HTTPS en een slot zijn niet honderd procent gegarandeerd veilig.

Ontwikkelingen richting volledig versleuteld web

'De [cijfers] zijn echt een geweldige vooruitgang, je kunt zien dat we een sterke groei behouden in de HTTPS-afdeling', schrijft Helme. 'In het vorige rapport leek het erop dat de groei van HTTPS was vertraagd, maar in de nieuwe grafiek is de acceptatie weer toegenomen en blijven we die scherpe helling aanhouden. Deze groei is ongeëvenaard in elk ander beveiligingsmechanisme, en alsj nadenkt over de inspanning die nodig is om dat te bereiken, wordt het glashelder hoe indrukwekkend dat is.'

'Als we naar de geschiedenis kijken, hebben we de afgelopen jaren serieuze vooruitgang geboekt en opnieuw zien we die aanhoudende groei. Het web is goed op weg om 100 procent versleuteld te zijn.'

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN