Smart Shipping

SmartPort whitepaper over Smart Shipping

SmartPort
- 21 September 2018

Wil je jezelf eens verdiepen in de ins & outs van smart shipping? SmartPort heeft in samenwerking met CGI, Havenbedrijf Rotterdam, Universiteit Twente en TU Delft een whitepaper gepubliceerd waarin recente ontwikkelingen op het gebied van autonoom varen worden besproken. Onder de titel 'Smart ships and the changing maritime ecosystem' worden de digitalisering en verregaande automatisering van schepen en dienstvaartuigen en de nieuwe kansen en uitdagingen voor de maritieme industrie behandeld.

Smart Shipping

Verandering is een constante in de maritieme industrie. Zestig jaar geleden tekende de introductie van de zeecontainer voor een revolutie in de transportwereld, volgens sommigen zelfs de basis van globalisering. Anno nu staat de maritieme industrie wederom aan het begin van een nieuw tijdperk, gedreven door meer digitalisering en innovatie, met name dankzij geautomatiseerde schepen.

Autonoom varen in de binnenvaart heeft tal van logistieke en infrastructurele implicaties, met een interessante basis voor de toekomst van de sector en de ontwikkeling van smart shipping in Rotterdam. In deze whitepaper wordt de introductie van die autonome schepen, hun impact op de industrie en de nieuwe kansen voor het maritieme ecosysteem verkend. Het whitepaper is te downloaden via deze link (PDF).

Over SmartPort

SmartPort initieert en financiert wetenschappelijk onderzoek voor het havenbedrijfsleven. De uitdagingen zijn samen met de partners onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden, de zogeheten Roadmaps. Samen met partners wordt kennis ontwikkeld om van Rotterdam de Smartest Port te maken.

SmartPort is ook een van de partners van het Havenbedrijf en FERM in een onderzoek naar cybersecurity in de Rotterdamse Haven. Meer informatie over deze samenwerking lees je hier.

VIND FERM OOK OP FACEBOOK | TWITTER | LINKEDIN