phishing
News 7 april 2020

Sterke toename phishing-aanvallen: Fraudehelpdesk ontvangt 12.000 meldingen in 1 maand

In onze voorbije berichten over de coronacrisis, veilig thuiswerken en de nieuwe bedreigingen vanuit cybercriminaliteit spotten we steeds één gemene deler: de sterke toename in phishing aanvallen. Dat wordt vandaag onderstreept door de Fraudehelpdesk. In de voorbije maand alleen al zijn er maar dan 12.000 verdachte e-mails naar de valse-e-mailcheck gestuurd, een service die de Fraudehelpdesk pas op 9 maart jl. gelanceerd heeft.

"Een selectie uit de valse e-mails publiceren we als waarschuwing op de website van de Fraudehelpdesk. Er is sprake van een valse e-mail als daarin zaken anders worden voorgesteld dan de werkelijkheid, om geld of (gevoelige) informatie te ontfutselen. De identiteit van de verzender wordt daarbij verhuld of gefalsificeerd. Vorig jaar werd bij de Fraudehelpdesk voor bijna 900.000 euro aan schade gemeld door phishing en malware."

De 12.000 meldingen zijn uiteraard pas het topje van de ijsberg, omdat een veel groter aantal e-mails niet doorgestuurd zal worden. In werkelijkheid zien we ongekende aantallen; onderzoekers spraken eerder al van de grootste hoeveelheid cyberaanvallen met hetzelfde thema dat ze in jaren, zo niet ooit, hebben gezien. Het leeuwendeel van verdachte e-mails wordt bovendien al onderschept door spamfilters en andere beveiliging. Lees ook wat je zelf kunt doen om je tegen phishing te wapenen.

Een e-mail is verdacht wanneer:

  • Je snel iets moet betalen; of
  • Je (meestal snel) iets anders moet doen (inloggen, bijlage openen) omdat er anders iets naars gebeurt; of
  • Je moet betalen in bitcoin of naar een buitenlandse bankrekening.

Slimme phishing-mails kunnen zeer effectief zijn, zeker als ze inspelen op persoonlijke of collectieve angst. Wees daarom extra alert op berichten die de epidemie als thema misbruiken en bijvoorbeeld pretenderen een stappenplan of zelfs geneesmiddel te hebben, maar ondertussen uit zijn op je inlogs, persoonsgegevens of bedrijfsinformatie.

'Afzenders' van de recente wildgroei aan valse e-mails zijn onder meer het CDC, verkopers van geneesmiddelen of je eigen management met een ogenschijnlijk logische mededeling. Vooral nu wordt daar volop op geklikt, dus wees alert! Heb je malafide e-mail ontvangen, meldt dat dan direct binnen je organisatie. Ga niet in op de phishingmail. Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn.

Melders kunnen verdachte e-mails, bij voorkeur als bijlage, ook sturen naar valse-email@fraudehelpdesk.nl. Inzenders ontvangen dezelfde dag nog een reactie met informatie en tips over hoe je er veilig mee kunt omgaan. Daarnaast publiceren ze als waarschuwing een selectie van valse mails op onze website, ontdaan van alle persoonsgegevens, in de hoop dat cybercriminelen niet nog meer schade aanrichten met vergelijkbare pogingen.